Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kucmoch je staročeský název pro škubánky. Jednoduché pařené těsto z brambor známe většinou se sladkým ochucením, ale výborné je i naslano. Naučíme vás ho. Určitě si pochutnáte.

Podle starého rčení musela umět nevěsta udělat alespoň "sedm šťouchů do kucmouchu". Vymíchat hladké škubánkové těsto jen vařečkou nebývalo snadné. My si můžeme pomáhat šťouchadlem nebo hnětacím hákem.

Jak se dělá kucmoch

S námi to zvládne i začátečník.

  • Oškrábané, omyté a rozkrájené brambory uvařte v osolené vodě hodně doměkka.
  • Část vody slijte do nějakého hrnku (pomůže k případnému pozdějšímu naředění těsta). V hrnci u brambor by měla zůstat asi třetina množství vody.
  • Na brambory nasypte asi tolik polohrubé nebo hrubé mouky, kolik zůstalo vody. 
  • Obráceným koncem vařečky několikrát šťouchněte až ke dnu, aby se mouka lépe rozptýlila do brambor. 
  • Zakryjte hrnec poklicí a na velmi mírném ohni propařujte 15–20 minut.
  • Vařečkou nebo jinou pomůckou vymíchejte hladké polotuhé těsto. Podle potřeby nařeďte odlitou vodou.
  • Škubánky vždy nabírejte lžící namočenou v rozehřátém tuku (máslo, sádlo), aby se neslepily.
  • Podávejte nasladko s mákem, strouhankou, tvarohem, ovocnou omáčkou. My doporučujeme jablka rozvařená s kouskem skořice a několika hřebíčky. Škubánky pak vůbec nejsou suché.
  • Ve slané verzi je podávejte se smaženou cibulkou, škvarky a kysaným zelím. Výborné jsou také předem opečené na tuku dokřupava.

 

Začátečníkům napoví i náš videorecept. Tak co říkáte, vyzkoušíte jídlo s názvem "kucmoch" s námi?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky