Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tradiční kynutý koláč s náplní se pyšní dokonalou korunou v podobě posypky, nazývat ji můžeme také drobenka či žmolenka. Tato křupavá vrstva zjemňuje chuť koláče či buchty a provoní při pečení celý dům.

Lahodnou posypku na buchtu vytvoříte ze tří surovin - z mouky, másla a cukru. Drobenku připravujte svižně, a to proto, aby se máslo nestihlo příliš rozehřát, případně ji můžete před přidáním na buchtu nechat chvíli vychladit v lednici.

Jak se dělá posypka na buchtu

Vytvořit posypku není nic složitého, připravit ji můžete ručně, v mixéru či v kuchyňském robotu. Na základní dávku budete potřebovat tyto suroviny: 160 g hrubé mouky, 80 g másla (Hery) a 80 g cukru krupice.

  1. Do mísy nasypte hrubou mouku a také cukr krupici.
  2. Přidejte k mouce dostatečně vychlazené máslo
  3. Směs rukama důkladně promíchejte tak, aby se těsto začalo drobit v posypku. Přebytky posypky uschovejte do uzavíratelného sáčku či do krabičky s víčkem a zamrazte.

Tip: Posypku můžete vylepšit voňavým perníkovým kořením, skořicovým cukrem, vanilkou i strouhanou kůrou z citrusů.

Křupavá posypka je lahodný doplněk na koláčích i buchtách. Avšak co si počít, když v lednici nezbyde máslo? V takovém případě vám poradíme, jak připravit drobenku z oleje, rozdíl v chuti je naprosto minimální.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky