Jak se dělá pyré z pastiňáku? Nejlepší je v kombinaci s další zeleninou
Pastiňák se řadí mezi kořenovou zeleninu, stejně jako mrkev nebo kořenová petržel. Na pohled sice připomíná petržel, ale je mohutnější, jemnější a sladší. V kuchyni se uplatní obdobně, používáme jej především do polévek, ale dá se využít i jinými způsoby, jednou z možností je příprava pyré.
Pastiňák se pěstuje obdobným způsobem jako mrkev, ale vzhledem k jeho velikosti necháme mezi rostlinami více prostoru. Při dobývání ze záhonů jsme opatrní, kořeny jsou velmi křehké a proto vyžadují šetrné zacházení. Výhodou je, že pastiňák dobře snáší mrazivé počasí. Po sklizni vyryté kořeny brzy spotřebujeme nebo zmrazíme na pozdější použití.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat pyré z pastiňáku
Pyré připravujeme často z ovoce, a to především pro menší děti, ale použít můžeme i zeleninu.
- Osvědčenou zeleninou na výrobu pyré je mrkev, kterou často a rádi kombinujeme i s jinými druhy zeleniny např. s celerem.
- Pastiňák má výraznější chuť než mrkev, proto je vhodnější jej kombinovat s další chuťově jemnější zeleninou. Doporučujeme k němu přidat např. mrkev, celer nebo dýni hokkaido.
- Zeleninu na pyré očistíme, nakrájíme a uvaříme ve vodě do změknutí. Množství vody záleží na požadované konzistenci pyré. Čím méně vody přidáme, tím bude pyré hustší.
- Tip: Zeleninu na pyré je možné také upéct v troubě pro ještě lepší chuť.
- Po uvaření zeleninu rozmixujeme dohladka, posolíme a dochutíme. Vzniklé pyré lze použít obdobně jako bramborovou kaši. Můžeme je při podávání ozdobit osmaženou cibulkou a servírovat např. s karbanátky. Naopak řídké pyré je obdobou krémových polévek, které je ale potřeba přiměřeně dochutit.
- Pokud pyré připravujeme pro nejmenší, obvykle žádné dochucení není potřeba.
- Pyré, které nespotřebujeme, lze zavařit nebo zmrazit.
Podívejte se také, jak připravit pyré z pastiňáku, celeru a patizonu. Podle uvedeného receptu zeleninu upečeme v troubě, pak rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a ochutíme.
Komentáře