Jak se dělá škvarková pomazánka? V základu nesmí chybět cibule ani vejce
Škvarky jsou báječnou pochoutkou, kterou si tradičně dopřáváme zejména v zimních měsících, kdy probíhají zabíjačky. Často se konzumují samotné s pivem či vínem, uděláte z nich ale i výbornou pomazánku k pečivu.
Škvarky jsou celoročně k dostání v supermarketech, není však nad ty domácí. Abyste si je mohli vychutnávat, nemusíte hned pořádat zabíjačku. Stačí si koupit u osvědčeného řezníka kvalitní syrové sádlo a škvarky si vyškvařit doma.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se dělá škvarková pomazánka
Na základní škvarkovou pomazánku si přichystejte 250 g škvarků, 1 vejce uvařené natvrdo, 1 cibuli, hořčici, sůl a pepř.
- Škvarky je nutné nejprve pomlít, aby se následně lépe mazaly na pečivo. Můžete je také vložit do stolního mixéru nebo je pokrájet nadrobno nožem.
- Cibuli očistěte a nakrájejte co nejvíce najemno. Pokud se vám to však nedaří, je možné cibuli nasekat v elektrickém sekáčku.
- Pomazánku pozvednete na vyšší úroveň, pokud nakrájenou cibuli předem osmažíte na pánvi na rozpáleném oleji.
- Ke škvarkům a cibuli nastrouhejte vejce uvařené natvrdo, ochuťte kořením, přidejte hořčici a míchejte, dokud nevznikne kompaktní pomazánka.
- Základní recept na škvarkovou pomazánku je možné vylepšit podle vaší chutě. Přidat můžete nejen vaše oblíbené koření, ale i další suroviny.
- Do pomazánky lze také pomlít sterilovanou zeleninu - pokud ale máte rádi, když v pomazánce něco křupe, nakrájejte do ní například čerstvou papriku.
- Božskou chuť škvarkové pomazánce dodá také pokrájená uzenina či sýr, a to zejména aromatické olomoucké tvarůžky.
- Pořádný říz pak pomazánce přidají chilli papričky, několik stroužků česneku nebo pikantní křen.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře