Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slanina je, jak už název napovídá, prosolený kus tučného masa. Může být následně vysušená nebo vyuzená. Dočervena opečená a krásně křupavá slanina je symbolem vydatných snídaní i náplní hamburgerů.

Základním předpokladem požadavku, aby slanina na pánvi neprskala, je její kvalita. Prská slanina, do které výrobce injekčně vpravil nadbytečnou vodu. Zdánlivě nízká cena je ve výsledku nevýhodná, protože platíte vodu za cenu masa, na pánvi se taková slanina smrskne na nitky a ještě musíte čistit kuchyň

Jak udělat slaninu na pánvi

Nabízíme několik tipů a vychytávek.

  • Slaninu opékejte při vyšší teplotě, můžete ji zpočátku trochu (asi 0,5 cm) podlít vodou, která proces zpomalí a omezí kroucení plátků.
  • Proti prskání použijte silikonovou poklici na pánev.
  • Téměř neprská slanina sušená. Prodává se často pod názvem pancetta. Tu nepodlévejte, rovnou opékejte.
  • Větší množství slaniny můžete péct také v troubě na plechu s pečicím papírem.  Rozložte ji v jedné vrstvě tak, aby se plátky nepřekrývaly. Pak ji pečte při teplotě 180 °C asi 10 minut.
  • Také v mikrovlnné troubě se slanina dobře opeče, zvlášť pokud potřebujete jen malé množství.
Jako inspiraci nabízíme videorecept na rychlé pohoštění, kuřecí kousky zapečené ve slanině.

 

Komentáře

Další tipy a triky