Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak se dělá muzika: Staročeský pokrm byl sladkou tečkou po štědrovečerní večeři
Zdroj: Freepik - azerbaijan_stockers

Vánoční muzika je staročeský pokrm, který býval součástí štědrovečerní večeře. Připravoval se několik dní předem, aby se ingredience dobře uležely a prolnuly se chutě. V chudých rodinách šlo o sladký dezert, který se podával s vánočkou.

Kde se vzal název muzika? To nikdo neví. Možná se jí tak říká proto, že jíst takový pokrm bylo jako poslouchat hudbu. V jiných oblastech se muzice říkalo štrachanda, prachanda, zlodějka, tomáškový kompot, sladký vocet, lízačka nebo rozvárka.

Jak se dělá muzika?

Jde o staročeské sladké jídlo, nikoliv o hudbu:
  • Základem muziky je sušené ovoce - jablečné křížaly, sušené rozinky, hrušky, švestky, meruňky
  • Ovoce vaříme ve vodě s kořením, které má výraznou chuť i vůni - hřebíček, badyán, skořice, citrónová nebo pomerančová kůra.
  • Vaříme do zhoustnutí - vytvoříme buď omáčku nebo hustý kompot, do kterého ještě přidáme nasekané ořechy.
  • Muziku zahustíme povidly a nastrouhaným perníkem a necháme několik dní uležet v chladu. Podáváme na Štědrý večer.

Omáčku není potřeba přislazovat - sušené ovoce i povidla ji osladí dostatečně. Pokud budeme k muzice přikusovat vánočku, je to opravdová sladká tečka po vánoční večeři.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky