Jak se dělá toustový chleba? S podrobným postupem ho zvládne upéct každý
Pečivo je nedílnou součástí každodenního stravování většiny z nás. Mnohdy se nám však nechtějí tvarovat rohlíky, a tak sáhneme po ověřeném receptu na toustový chléb, u kterého se tvar odvíjí od tvaru formy. A jak ho upéct?
Bílý chléb se střídou nadýchanou jako peříčko, přesně tak lze popsat toustový chléb, o kterém se často bavíme jako o "tousťáku". Budete nejspíše udiveni, když zjistíte, jaká mnohá využití lze pro toustový chléb najít. Upečte si s námi ten nejlepší.
Mohlo by vás zajímat
Jak se připravuje a peče toustový chléb
Nemusíte mít obavy, tento chléb je na přípravu opravdu snadný a můžete ho upéct den předem, abyste si další ráno mohli vychutnat třeba ty nejlepší sendviče ze všech.
K přípravě toustového chleba je potřeba 200 ml mléka, 100 ml vlažné vody, 1 menší vejce, 25 g povoleného másla, 1 lžička cukru, 2 zarovnané lžičky soli, 500 g hladké mouky a 1 lžička sušeného droždí.
- Ve vlažné vodě rozmíchejte droždí společně s cukrem, přidejte všechny zbývající suroviny a vypracujte hladké a pevné, nelepivé těsto.
- Vypracované těsto nechte 1 hodinu kynout, poté ho propracujte - roztáhněte ho do většího obdélníku a pak po třetinách přeložte. Vznikne vám tak váleček, který srolujte z kratší strany a uválejte tak, aby se vešel do formy.
- Vytvarovaný chléb vložte do chlebíčkové formy předem vymazané tukem nebo vyložené pečicím papírem.
- Těsto ve formě přikryjte a nechte kynout dalších 45–60 minut do dvojnásobku.
- Pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C po dobu zhruba 40–45 minut.
- Po upečení chléb vyklopte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.
Není to zas tak složité, že? Tento dobrý toustový chléb můžete připravit v domácí pekárně, ve které ho lze následně i upéct - budete to mít téměř bez práce. Připravte si spolu s námi výtečné pečivo, videorecept vás postupem provede krok za krokem:
Komentáře