Jak se dělá tvarohová náplň do koláčů? Je hustá, jemná a jednoduše lahodná
Nádherná vůně linoucí se z trouby neodmyslitelně patří k nedělnímu odpoledni, které se bez koláčků neobejde. Nejčastěji je plníme tvarohovou náplní, která se skvěle hodí také na domácí frgály, buchty, záviny i zapečené palačinky.
Jemná a lahodná tvarohová náplň z každého moučníku udělá požitek. Připravujeme ji v různých obměnách s vůní rumu, citronové šťávy i kůry nebo s rozinkami a brusinkami. Tvarohová náplň by měla mít správnou hustotu, aby z koláčů během pečení nevytekla. Poradíme vám, jak takovou výbornou náplň připravit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se dělá tvarohová náplň do koláčů
Tvarohovou náplň připravíte za pár minut a z několika málo surovin. Ideální je použít tvaroh v kostce, který je krásně hustý. Pokud máte vaničkový tvaroh, doporučujeme jej nechat v plátýnku v lednici několik hodin vykapat. A jak náplň připravit?
- Na 1 dávku tvarohové náplně budete potřebovat: 250 g tvarohu, 30–50 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru z poloviny citronu, 1 žloutek, rozinky, 1 lžíci rumu a 1 lžíci pudinku Créme Olé (lze vynechat).
- V míse utřete tvaroh se žloutkem, cukry a nastrouhanou citronovou kůrou.
- Dobře promíchejte a podle chuti přidejte rum.
- Pokud je náplň málo hustá, přidejte lžíci nevařeného pudinku.
- Na závěr přidejte sušené rozinky.
Tvarohovou náplň si snadno uděláte také podle našeho videonávodu, který vás provede přípravou krok za krokem.
Komentáře (1)
Kdysi před lety jsem dělal tzv tvarohové buchty.
Od kolegyň v práci jsem obdržel různé recepty a každý byl ten - jak už to bývá - "zaručeně nejlepší". Z několika jsem udělal jeden recept.
Těsto na buchty jsem zvládl, hezky a bohatě nakynulo, čtverečky 10x10cm nakrájela dcera a já mezitím dělal tvarohovou náplň. Předesílám, nikdy předtím jsem buchty nedělal. Natož náplň z tvarohu.
Do čtyř tvarohových kostek jsem vmíchal vejce a asi 100 - 200g cukru. Přestože jsem se snažil důkladně míchat, pořád byl tvaroh lepivý a nekonzistentní. Co udělat, aby tvaroh nelepil? No jasně, přidat mouku. Udělal jsem to. Tvaroh se už tolik nelepil a také s ním byla lepší práce. Lžící jsem naložil na každý těstový čtverec jeden kopeček tvarohu a dcera je poté tak, jak se to má dělat, zabalila do budoucích buchet. Do pekáče jsem nalil trochu oleje (holky v práci říkaly, že se to musí) a poskládal jednu buchtovou kouli vedle druhé a dal péct v předem zahřáté troubě. Buchty se povedly. Byly sice velké jako dlažební kostky, ale na horní i spodní straně krásné zlaté a po stranách světloučké. I když jsme s dcerou byli netrpěliví, přesto jsme počkali až buchty poněkud ochladnou. Posypal jsem je pak moučkovým cukrem a servíroval. Překvapení bylo hned při prvním soustu. Nejdřív na to přišla dcera. "Tati, dal jsi tvaroh do všech?" Tak jasně, nejsem blondýna ani sklerotik. Když jsem se do buchty zakousl já, zpozorněl jsem. Kde je ten tvaroh? Kam se poděl? Každou, co jsem měl na talíři jsem rozpáral, tvaroh tam nebyl (!). Chuťově byly sice velmi dobré, přesto jim jakoby něco chybělo - tvaroh.
Druhý den v práci o svačině jsem se podělil o přinesené buchty. "Kde máš ten tvaroh, co jsi sliboval?" Popsal jsem se všechno, jak jsem co dělal a tohle je výsledek. Všechny starší dámy se daly do smíchu. Když se uklidnily, řekly mi - tím, že jsi přidal do tvarohu mouku, ta se s těmi vejci a tvarohem spojila, tím jsi stvořil tvarohové těsto. Proto jsi ho v žádné buchtě nenašel. Na jednu stranu mne to pobavilo a na druhou, zklamalo.
To se stalo někdy před dvaceti lety a bylo to poprvé i naposledy, kdy jsem pekl tvarohové buchty.
Přeji všem, aby vás podobná "vylepšení" nenapadala.