Jak se dělá vídeňský knedlík? Výbornou přílohu připravíte ze starého pečiva
Vídeňský knedlík je vynikající příloha k pečenému masu, kachně, guláši či oblíbené omáčce. Není kynutý, přitom je vláčný a nadýchaný. Do knedlíků využijeme starší bílé pečivo a můžeme je servírovat do několika málo minut.
Knedlíky jsou pokladem české kuchyně - proto i receptů na ně je opravdu spousta. Od kynutých houskových knedlíků, luxusních bramborových, chlupatých, karlovarských, knedlíčků z mikrovlnky, až po tyto skvělé vídeňské. Výhodou přípravy vídeňských knedlíků je, že je zvládnou i začátečníci, nemusí kynout a místo tvarování stačí udělat kuličky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se dělá vídeňský knedlík
Vídeňský knedlík je velmi podobný knedlíku karlovarskému. V podstatě vše jen smícháme, vytvarujeme kuličky nebo válečky a vaříme. Podle chuti můžeme knedlíky vylepšit nasekanou petrželkou, opečenou cibulkou i špekem a špetkou muškátového oříšku.
- Na 10 kusů vídeňských knedlíků potřebujete: 6 housek, 250 ml mléka, 2 vejce, trochu oleje a 140 g hrubé mouky.
- Do mísy nalijte mléko, přidejte vejce a rozšlehejte.
- Housky nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem s vejci. Pokapejte olejem a nechte chvíli stát na lince.
- Přidejte do směsi mouku a prohněťte.
- Navlhčenými dlaněmi ve studené vodě vytvarujte 10 kulatých knedlíků.
- Knedlíky vařte v osolené vroucí vodě asi 8 minut (podle velikosti). Hotový knedlík zkuste propíchnout špejlí, zda neulpívá těsto.
- Servírujte ke špenátu, masu, omáčce či zelí.
Ze staršího pečiva můžeme uvařit také výborné karlovarské knedlíky, do kterých přidáváme sníh z bílků, díky čemuž jsou krásně nadýchané. Celý postup, jak tyto knedlíky uvařit, můžete zhlédnout v našem podrobném videonávodu.
Komentáře