Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vídeňský knedlík je vynikající příloha k pečenému masu, kachně, guláši či oblíbené omáčce. Není kynutý, přitom je vláčný a nadýchaný. Do knedlíků využijeme starší bílé pečivo a můžeme je servírovat do několika málo minut.

Knedlíky jsou pokladem české kuchyně - proto i receptů na ně je opravdu spousta. Od kynutých houskových knedlíků, luxusních bramborových, chlupatých, karlovarských, knedlíčků z mikrovlnky, až po tyto skvělé vídeňské. Výhodou přípravy vídeňských knedlíků je, že je zvládnou i začátečníci, nemusí kynout a místo tvarování stačí udělat kuličky. 

Jak se dělá vídeňský knedlík

Vídeňský knedlík je velmi podobný knedlíku karlovarskému. V podstatě vše jen smícháme, vytvarujeme kuličky nebo válečky a vaříme. Podle chuti můžeme knedlíky vylepšit nasekanou petrželkou, opečenou cibulkou i špekem a špetkou muškátového oříšku

  1. Na 10 kusů vídeňských knedlíků potřebujete: 6 housek, 250 ml mléka, 2 vejce, trochu oleje a 140 g hrubé mouky. 
  2. Do mísy nalijte mléko, přidejte vejce a rozšlehejte. 
  3. Housky nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem s vejci. Pokapejte olejem a nechte chvíli stát na lince.
  4. Přidejte do směsi mouku a prohněťte. 
  5. Navlhčenými dlaněmi ve studené vodě vytvarujte 10 kulatých knedlíků
  6. Knedlíky vařte v osolené vroucí vodě asi 8 minut (podle velikosti). Hotový knedlík zkuste propíchnout špejlí, zda neulpívá těsto. 
  7. Servírujte ke špenátu, masu, omáčce či zelí. 

Ze staršího pečiva můžeme uvařit také výborné karlovarské knedlíky, do kterých přidáváme sníh z bílků, díky čemuž jsou krásně nadýchané. Celý postup, jak tyto knedlíky uvařit, můžete zhlédnout v našem podrobném videonávodu. 

Komentáře

Další tipy a triky