Jak se dělá žemlovka s jablky. Chutný moučník zvládnou snadno i začátečníci
Žemlovky jsou na přípravu velmi jednoduché, přesto je kombinace surovin s jablky velmi chutná a dobře zasytí. Výhodou je, že tímto způsobem spotřebujeme nejen rohlíky z předešlého dne, ale i jablka, která "už to potřebují".
Žemlovku (lidově zemlbábu) můžeme podávat ještě teplou jako hlavní jídlo, ale přijde nám k chuti i jako moučník, který budeme podávat po lehkém obědě. Když zůstane do dalšího dne, poslouží jako výborná snídaně, zvlášť když ji ozdobíme kopečkem šlehačky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat žemlovku jako od babičky
Tato jednoduchá žemlovka nám připomene naše dětství, a není divu - mnoho dětí žemlovku miluje.
- Potřebujeme 15 starších vláčných rohlíků, 8 dl mléka, 5 vajec, 2 vanilkové cukry, 100 g cukru moučka, 100 g másla. Na vymazání pekáče bude potřeba máslo a strouhanka.
- Na jablečnou vrstvu si připravíme 1,2 kg jablek, 2 lžičky skořice, 200–250 g cukru moučka.
- V teplém mléku rozšleháme vanilkový a moučkový cukr, vejce a rozpuštěné máslo.
- Rohlíky nakrájíme na plátky a zalijeme mléčnou směsí, je-li třeba, tak množství mléka upravíme podle potřeby.
- Jablka nahrubo nastrouháme, posypeme je skořicí a cukrem, zamícháme.
- Do vymazaného a vysypaného pekáče rozložíme vrstvu rohlíků, na ně jablečnou vrstvu, a znovu rohlíky.
- Povrch uhladíme a pokapeme rozpuštěným máslem.
- Pečeme v předehřáté troubě 30–40 minut při teplotě 150-160 °C.
Postup receptu na "žemlovku jako od babičky" nám názorně předvede následující video:
Komentáře