Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak se dělá žemlovka s jablky. Chutný moučník zvládnou snadno i začátečníci
Zdroj: Top recepty

Žemlovky jsou na přípravu velmi jednoduché, přesto je kombinace surovin s jablky velmi chutná a dobře zasytí. Výhodou je, že tímto způsobem spotřebujeme nejen rohlíky z předešlého dne, ale i jablka, která "už to potřebují".

Žemlovku (lidově zemlbábu) můžeme podávat ještě teplou jako hlavní jídlo, ale přijde nám k chuti i jako moučník, který budeme podávat po lehkém obědě. Když zůstane do dalšího dne, poslouží jako výborná snídaně, zvlášť když ji ozdobíme kopečkem šlehačky.

Jak udělat žemlovku jako od babičky

Tato jednoduchá žemlovka nám připomene naše dětství, a není divu - mnoho dětí žemlovku miluje.

  • Potřebujeme 15 starších vláčných rohlíků, 8 dl mléka, 5 vajec, 2 vanilkové cukry, 100 g cukru moučka, 100 g másla. Na vymazání pekáče bude potřeba máslo a strouhanka.
  • Na jablečnou vrstvu si připravíme 1,2 kg jablek, 2 lžičky skořice, 200–250 g cukru moučka.
  • V teplém mléku rozšleháme vanilkový a moučkový cukr, vejce a rozpuštěné máslo.
  • Rohlíky nakrájíme na plátky a zalijeme mléčnou směsí, je-li třeba, tak množství mléka upravíme podle potřeby. 
  • Jablka nahrubo nastrouháme, posypeme je skořicí a cukrem, zamícháme.
  • Do vymazaného a vysypaného pekáče rozložíme vrstvu rohlíků, na ně jablečnou vrstvu, a znovu rohlíky.
  • Povrch uhladíme a pokapeme rozpuštěným máslem.
  • Pečeme v předehřáté troubě 30–40 minut při teplotě 150-160 °C.

Postup receptu na "žemlovku jako od babičky" nám názorně předvede následující video:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky