Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak se dělá znojemská omáčka: Do české klasiky patří hovězí maso i lák z okurek
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Česká kuchyně je úžasně pestrá a chutná. Hlavní role v ní patří omáčkám, které zbožňují malí i velcí strávníci. Ta znojemská patří mezi oblíbené díky své specifické a nezaměnitelné chuti. Jak ji správně připravit?

Znojemská omáčka má nespočet svých příznivců. Každý ji má rád jinak kyselou a jinak pikantní, někteří do ní dokonce přidávají natvrdo uvařená a na kostičky nakrájená vejce. Do znojemské omáčky patří maso hovězí, které se hojně nahrazuje vepřovým, ale také kuřecím.

Jak připravit znojemskou omáčku

Příprava této omáčky je velmi jednoduchá. Nejdéle trvá dušení masa, aby se rozplývalo na jazyku

  • Nadrobno nakrájenou cibuli osmahněte do hněda spolu s nakrájeným špekem nebo slaninou.
  • Hovězí maso lze nechat v celku a prošpikovat ho, ale také ho můžete nakrájet na plátky či kostky. Nejpraktičtější jsou kostky, které přidejte k cibuli, jakmile bude dostatečně hnědá, a nechte ho zatáhnout.
  • Poté přidejte hořčici, která omáčce dodá lehce pikantní chuť, osolte, opepřete, promíchejte a zalijte potřebným množstvím vývaru. Zakryjte poklicí a nechte dusit, dokud maso nebude měkké.
  • Mezitím si připravte okurky – nakrájejte je nadrobno a jakmile bude maso v základu omáčky zcela měkké, přidejte je do hrnce. Okurky se přidávají až na konci přípravy, aby si zachovaly své vlastnosti a nerozvařily se. 
  • Pokud je to potřeba, omáčku zahustíte jíškou, kterou je nutné v omáčce ještě chvíli provařit.
  • TIP: Konečné dochucení omáčky se dolaďuje lákem z okurek.
Pokud máte rádi omáčky zjemněné smetanou, můžete ji tam na konci přípravy přidat, byť do pravé znojemské smetana nepatří. Znojemskou omáčku podávejte s rýží, knedlíkem nebo těstovinami. Její přípravou vás provede náš videorecept.

Komentáře

Další tipy a triky