Jak se dělá znojemská omáčka: Do české klasiky patří hovězí maso i lák z okurek
Česká kuchyně je úžasně pestrá a chutná. Hlavní role v ní patří omáčkám, které zbožňují malí i velcí strávníci. Ta znojemská patří mezi oblíbené díky své specifické a nezaměnitelné chuti. Jak ji správně připravit?
Znojemská omáčka má nespočet svých příznivců. Každý ji má rád jinak kyselou a jinak pikantní, někteří do ní dokonce přidávají natvrdo uvařená a na kostičky nakrájená vejce. Do znojemské omáčky patří maso hovězí, které se hojně nahrazuje vepřovým, ale také kuřecím.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit znojemskou omáčku
Příprava této omáčky je velmi jednoduchá. Nejdéle trvá dušení masa, aby se rozplývalo na jazyku.
- Nadrobno nakrájenou cibuli osmahněte do hněda spolu s nakrájeným špekem nebo slaninou.
- Hovězí maso lze nechat v celku a prošpikovat ho, ale také ho můžete nakrájet na plátky či kostky. Nejpraktičtější jsou kostky, které přidejte k cibuli, jakmile bude dostatečně hnědá, a nechte ho zatáhnout.
- Poté přidejte hořčici, která omáčce dodá lehce pikantní chuť, osolte, opepřete, promíchejte a zalijte potřebným množstvím vývaru. Zakryjte poklicí a nechte dusit, dokud maso nebude měkké.
- Mezitím si připravte okurky – nakrájejte je nadrobno a jakmile bude maso v základu omáčky zcela měkké, přidejte je do hrnce. Okurky se přidávají až na konci přípravy, aby si zachovaly své vlastnosti a nerozvařily se.
- Pokud je to potřeba, omáčku zahustíte jíškou, kterou je nutné v omáčce ještě chvíli provařit.
- TIP: Konečné dochucení omáčky se dolaďuje lákem z okurek.
Komentáře