Znáte klouzáky? Je to regionální název pro chlupaté knedlíky
Chlupaté knedlíky se vaří asi v celých Čechách, jedná se o malé knedlíky ze syrových brambor. Jsou velmi rychlé, těsto ze strouhaných brambor se do vroucí vody vhazuje pomocí lžíce. V Podkrkonoší se jim říká klouzáky.
Starodávné recepty dědíme po babičkách. Od té doby, kdy u nás brambory zdomácněly, dokázaly z nich hospodyně vymyslet nespočet dobrot. Jednou z nich jsou knedlíčky ze syrových brambor.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se dělají klouzáky
Jsou opravdu rychlé. Provedeme vás možnými záludnostmi, aby se vám klouzáky podařily. Na 4 porce pravých klouzáků potřebujete 1 kg syrových brambor, 100 g hrubé mouky, asi 100 g strouhanky, sůl a 1 vejce.
- Oškrabané brambory nastrouhejte najemno (malé slzičky u struhadla).
- Přidejte sůl, vejce a mouku. Promíchejte.
- Nechte 2 minuty stát, aby mouka nasála tekutinu. Těsto postupně zahustěte strouhankou. Postupně proto, abyste nevytvořili tuhé těsto. Strouhanka saje tekutinu rychleji než mouka.
- Mezitím přiveďte k varu vodu v hrnci. Mělo by jí být dost, aby knedlíky měly místo a nebyly oslizlé.
- Lžící namočenou ve vodě vhazujte stejně velké kuličky rovnou do vroucí vody. Voda by měla stále vařit. Vařte je podle velikosti asi 10–12 minut. Občas promíchejte, aby se vařily rovnoměrně.
- Tip: Vždy zavařte jeden knedlík zkušební a teprve, když je v pořádku, vařte ostatní. Řídké těsto (knedlík se rozvaří) ještě zahustěte strouhankou, do tuhého přikápněte trochu vody.
- Po uplynulé době jeden knedlík vylovte a rozkrojte. Správně uvařený nemá syrový střed.
- Ihned po vylovení knedlíky potřete tukem, aby se neslepily.
Klouzáky podávaly naše babičky s kysaným zelím, cibulkou smaženou na tuku a podle možností s pečeným nebo uzeným masem nebo alespoň s rozpečenou slaninou.
V našem videoreceptu se k syrovým bramborám přidávají ještě předem vařené. I tímto postupem se můžete inspirovat.
Komentáře