Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chlupaté knedlíky se vaří asi v celých Čechách, jedná se o malé knedlíky ze syrových brambor. Jsou velmi rychlé, těsto ze strouhaných brambor se do vroucí vody vhazuje pomocí lžíce. V Podkrkonoší se jim říká klouzáky.

Starodávné recepty dědíme po babičkách. Od té doby, kdy u nás brambory zdomácněly, dokázaly z nich hospodyně vymyslet nespočet dobrot. Jednou z nich jsou knedlíčky ze syrových brambor.

Jak se dělají klouzáky

Jsou opravdu rychlé. Provedeme vás možnými záludnostmi, aby se vám klouzáky podařily. Na 4 porce pravých klouzáků potřebujete 1 kg syrových brambor, 100 g hrubé mouky, asi 100 g strouhanky, sůl a 1 vejce.

  • Oškrabané brambory nastrouhejte najemno (malé slzičky u struhadla).
  • Přidejte sůl, vejce a mouku. Promíchejte.
  • Nechte 2 minuty stát, aby mouka nasála tekutinu. Těsto postupně zahustěte strouhankou. Postupně proto, abyste nevytvořili tuhé těsto. Strouhanka saje tekutinu rychleji než mouka.
  • Mezitím přiveďte k varu vodu v hrnci. Mělo by jí být dost, aby knedlíky měly místo a nebyly oslizlé.
  • Lžící namočenou ve vodě vhazujte stejně velké kuličky rovnou do vroucí vody. Voda by měla stále vařit. Vařte je podle velikosti asi 10–12 minut. Občas promíchejte, aby se vařily rovnoměrně. 
  • Tip: Vždy zavařte jeden knedlík zkušební a teprve, když je v pořádku, vařte ostatní. Řídké těsto (knedlík se rozvaří) ještě zahustěte strouhankou, do tuhého přikápněte trochu vody.
  • Po uplynulé době jeden knedlík vylovte a rozkrojte. Správně uvařený nemá syrový střed.
  • Ihned po vylovení knedlíky potřete tukem, aby se neslepily.

Klouzáky podávaly naše babičky s kysaným zelím, cibulkou smaženou na tuku a podle možností s pečeným nebo uzeným masem nebo alespoň s rozpečenou slaninou.

V našem videoreceptu se k syrovým bramborám přidávají ještě předem vařené. I tímto postupem se můžete inspirovat.

 

Komentáře

Další tipy a triky