Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kremrole jsou trubičky z listového, křehkého nebo tvarohového těsta, které se po sejmutí z formiček plní sladkým bílkovým sněhem nebo ušlehanou šlehačkou. Následně se ještě na povrchu popráší moučkovým cukrem.

Kremrole patří mezi retro zákusky, které se připravují dodnes. Jejich příprava je velice jednoduchá, pokud vlastníte kovové trubičky a máte doma listové těsto. Některé kuchařky nedají dopustit na těsto podle rodinného receptu. 

Jak se připravují kremrole

Pokud nemáme kovové trubičky, půjčíme si je u sousedů:

  • Připravíme si těsto. Nic nezkazíme koupeným nebo domácím listovým těstem. Křehké těsto je na kremrole také vhodné a jiná těsta mají kuchařky jistě vyzkoušená, protože recept se mnohdy dědí z generace na generaci.
  • Těsto rozválíme a radýlkem nakrájíme proužky, široké 3–4 cm podle velikosti trubičky. Pruhy těsta na trubičky namotáváme tak, aby se jejich kraje mírně překrývaly. Pokládáme je na plech spojem dolů.
  • Trubičky pečeme v troubě na 220 °C, dokud nezezlátnou. Vyndáme plech, necháme je mírně vychladit a pak je z trubiček sejmeme. Postupujeme od širšího konce trubičky směrem dolů, můžeme je jemně otáčet, aby se uvolnily.

Trubičky plníme italským bílkovým sněhem nebo sladkou ušlehanou šlehačkou pomocí cukrářského sáčku s ustřiženou špičkou nebo s vhodnou zdobičkou. Nakonec je poprášíme moučkovým cukrem.

Slané trubičky plníme různými pěnami a podáváme je jako součást pohoštění k pivu a vínu pro přátele. Děti milují kremrole, naplněné párkem a kečupem ve stylu hotdogu. 

Ze zbylého sněhu můžeme narychlo připravit pár sněhových pusinek:

 

Další tipy a triky