Jak upéct kynuté svatomartinské rohlíčky? Chutnají skvěle s ořechovou nebo makovou náplní, na suroviny jsou nenáročné
V polovině listopadu nás už nepřekvapí první sníh, však se taky říká, že sv. Martin přijíždí na bílém koni. A k tomuto svátku patří i tradiční pečivo, připomínající svým tvarem koňské podkovy. Známe je už od našich babiček - jsou to martinské rohlíčky, sladká pochoutka s ořechovou nebo makovou náplní.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat svatomartinské rohlíčky
Hitem je jednoduché a rychlé nekynuté těsto, na které nám stačí několik surovin, včetně smetany ke šlehání. Nekynuté rohlíčky jsou pokladem, ke kterému se rádi budeme vracet, ale máme i jinou variantu rohlíčků, a možná právě tu si pamatujeme z dětství, jsou to kynuté martinské podkovy (rohlíčky).
Jak na kynuté martinské podkovy
Tento moučník připravíme podle receptu z našeho receptáře, těsto není nákladné a výsledek je skvělý:
- Na těsto potřebujeme 180 g vody, 1 žloutek, 1/2 vejce, 25 dkg hladké mouky, 25 dkg polohrubé mouky, strouhanou citronovou kůru, špetku soli, vanilkový cukr, 30 g cukru, 50 g změklého másla a 15–17 g droždí.
- Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, přidáme další suroviny a uhněteme těsto, které necháme hodinu kynout. Těsto během kynutí jednou nebo dvakrát propracujeme.
- Po vykynutí těsto rozdělíme na třetiny, každou z nich necháme 8–10 minut odpočinout.
- Každý díl rozválíme na kruhový plát, a ten rozřízneme na šestiny.
- Na širší část každého vzniklého trojúhelníku vložíme náplň, těsto svineme a rohlíčky zahneme do podkovy.
- Narovnáme je na plech s pečicím papírem a necháme ještě 30 minut dokynout.
- Potřeme je vajíčkem a upečeme dozlatova v předem vyhřáté troubě.
- Po vychladnutí rohlíčky ještě pocukrujeme.
S kynutými martinskými rohlíčky nám poradí názorné video. Díky němu snadno pochopíme, jak tvořit pěkné tvary pečiva, jak je plnit a stáčet. Tuto dobrotu bychom si neměli nechat ujít. Listopad je sice nejvhodnější měsíc, ale možná se k lahodným podkovám budeme vracet častěji.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak upéct svatomartinské rohlíčky? Stačí několik surovin a z tvárného těsta vznikne výtečný moučník našich babiček
Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní: Lahodné jsou díky máslu a šlehačce
Jak připravit voňavou ořechovou náplň pro sladké pečení. Koláče, záviny či pletence s ní chutnají dokonale
Komentáře