Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak upéct kynuté svatomartinské rohlíčky? Chutnají skvěle s ořechovou nebo makovou náplní, na suroviny jsou nenáročné
Zdroj: Top recepty

V polovině listopadu nás už nepřekvapí první sníh, však se taky říká, že sv. Martin přijíždí na bílém koni. A k tomuto svátku patří i tradiční pečivo, připomínající svým tvarem koňské podkovy. Známe je už od našich babiček - jsou to martinské rohlíčky, sladká pochoutka s ořechovou nebo makovou náplní.

Od září jsme  jsme sbírali a sušili vlašské ořechy, začátkem listopadu už ale tuto činnost máme za sebou, a nyní je čas upéct z nich něco dobrého. Martinské rohlíčky jsou skvělou příležitostí, jak tuto zdravou domácí surovinu zpracovat do jejich náplně.   

Jak udělat svatomartinské rohlíčky

Hitem je jednoduché a rychlé nekynuté těsto, na které nám stačí několik surovin, včetně smetany ke šlehání. Nekynuté rohlíčky jsou pokladem, ke kterému se rádi budeme vracet, ale máme i jinou variantu rohlíčků, a možná právě tu si pamatujeme z dětství, jsou to kynuté martinské podkovy (rohlíčky).

Jak na kynuté martinské podkovy

Tento moučník připravíme podle receptu z našeho receptáře, těsto není nákladné a výsledek je skvělý:

  1. Na těsto potřebujeme 180 g vody, 1 žloutek, 1/2 vejce, 25 dkg hladké mouky, 25 dkg polohrubé mouky, strouhanou citronovou kůru, špetku soli, vanilkový cukr, 30 g cukru, 50 g změklého másla a 15–17 g droždí.
  2. Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, přidáme další suroviny a uhněteme těsto, které necháme hodinu kynout. Těsto během kynutí jednou nebo dvakrát propracujeme.
  3. Po vykynutí těsto rozdělíme na třetiny, každou z nich necháme 8–10 minut odpočinout.
  4. Každý díl rozválíme na kruhový plát, a ten rozřízneme na šestiny. 
  5. Na širší část každého vzniklého trojúhelníku vložíme náplň, těsto svineme a rohlíčky zahneme do podkovy.
  6. Narovnáme je na plech s pečicím papírem a necháme ještě 30 minut dokynout.
  7. Potřeme je vajíčkem a upečeme dozlatova v předem vyhřáté troubě. 
  8. Po vychladnutí rohlíčky ještě pocukrujeme.

S kynutými martinskými rohlíčky nám poradí názorné video. Díky němu snadno pochopíme, jak tvořit pěkné tvary pečiva, jak je plnit a stáčet. Tuto dobrotu bychom si neměli nechat ujít. Listopad je sice nejvhodnější měsíc, ale možná se k lahodným podkovám budeme vracet častěji.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky