Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Některé recepty nikdy nebudou zapomenuty, protože jsou tak dobré, že se předávají z generace na generaci. K takovým patří i fantastické zelné placky neboli zelňáky, jaké dělávaly naše babičky. Můžeme je péct i smažit a na stole jsou během chvilky.

Zelné placky nejčastěji připravujeme z kysaného zelí, které je plné vitamínů a má výraznou vůni i chuť. Dále je příprava velmi podobná klasickým bramboráčkům. Zelňáky můžeme vylepšit přidáním nastrouhaného sýru, uzeného masa, škvarků nebo tofu. Hotové placky servírujeme samotné, s oblíbeným dipem, nebo jako přílohu k masitým pokrmům. 

Jak se dělají zelné placky

Nejdříve si připravíme kysané zelí, které vymačkáme od přebytečné vody. Pokud chceme snížit jeho kyselost, doporučujeme zelí nejprve propláchnout. Vymačkané zelí jemně pokrájíme nožem. Na 5 porcí budeme potřebovat: 500 g kysaného zelí, 250 g sádla a 500 g hladké mouky. 

  1. K zelí přidáme mouku, koření - nejčastěji sůl, pepř, kmín, sladkou papriku, majoránku a dle chuti i utřený stroužek česneku
  2. Můžeme podle chuti přidat uzené maso, nasekané škvarky, nastrouhaný sýr nebo nakrájenou slaninu.
  3. Poté vmícháme změklé sádlo a vypracujeme kompaktní těsto.
  4. Z připraveného těsta vyválíme plát o síle 1 cm a pomocí skleničky vykrajujeme kolečka, která umístíme na plech vyložený pečicím papírem
  5. Pečeme na 200 °C asi 25 minut.

Stejně tak můžeme placky místo pečení smažit ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje (nebo sádla pro lepší vůni) z obou stran dozlatova. Přebytečný tuk odsajeme papírovým ubrouskem. Jak připravit zelňáky jako od babičky, můžete zhlédnout v našem videonávodu

Připravujete doma zelné placky? Budeme rádi, když se o vaše zkušenosti podělíte v komentářích.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky