Jak jíst dýňová semínka a k čemu se hodí? Dýňová polévka, posypaná opraženými semínky, chutná ještě lépe
Dýňová semínka jsou pro naši výživu velmi ceněná a pokud si je dobře připravíme, budou nám chutnat. Když zbavujeme dýně měkkého vnitřku, plného pěkných semínek, nejspíš nás napadne, jak je využít. Potíž je v tom, že většina semen má tuhou slupku, která se k jídlu nehodí.
Dýně olejná je druh dýně, jejíž na povrchu zelená semena nevyžadují loupání, proto se dají snadno konzumovat. Semena ostatních dýní se liší v tuhosti slupky, kterou z nich před konzumací loupeme. Jde to sice lépe po opražení, ale i tak je to činnost velmi zdlouhavá, která vyžaduje trpělivost. Semínka bez slupek si můžeme jednoduše koupit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se jí dýňová semínka
Dýňová semínka, hlavně syrová, jsou oblíbeným zdrojem vitamínů, minerálů, bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Mají pozitivní vliv na krevní tlak, močové cesty i močový měchýř a doporučují se mužům pro zdravou prostatu.
- Dýňová semínka bez slupek jíme syrová nebo tepelně upravená. Mají příjemnou jemně oříškovou chuť.
- Oblíbenou tepelnou úpravou je pražení - semínka na pánvi lze trochu osolit a přidat k nim pár kapek oleje.
- Opražená semínka jíme přímo - jako chuťovku. Jsou oblíbená do salátů (ovocných i zeleninových) a skvělá na posypání dýňové polévky.
- Syrová semínka přidáváme do smoothie a do jogurtu, nebo použijeme na zdobení kaší.
- Semínka dáváme do těst na pečení chleba nebo dalamánků. Buď je přimícháme přímo do těsta (celá nebo nakrájená) nebo je použijeme až k posypání povrchu těsta před pečením.
- Semena jsou výborná do drobného sladkého pečiva a do různých sušenek či krekrů.
- Dýňová semínka se hodí do různých zapékaných jídel a karbanátků.
- Z dýňových semínek se vyrábí zastudena dýňový olej skvělé a výrazné chuti. Má tmavší barvu a dá se používat k pečivu (místo mazání) nebo do salátů a na doplnění vařených jídel - v tom případě ho přidáme až po tepelné úpravě.
Dýňová semínka sice jíme v menším množství, ale dopřejeme si je o to častěji. Pokud jsme je zatím nevyzkoušeli, dobrým začátkem je posypání výborné dýňové polévky hrstkou opražených semen. Polévku můžeme uvařit podle následujícího receptu s názorným videem:
Komentáře