Jak se jí japonské jídlo sushi? Wasabi a sójovka se nemíchají, také pozor na zázvor
Sushi je jedním z nejznámějších japonských pokrmů. Ryba, čerstvá či nakládaná zelenina v uvařené rýži ochucené rýžovým octem, vše následně zabaleno do mořské řasy Nori, to je opravdovou, navíc nízkokalorickou delikatesou.
Sushi v překladu znamená kyselá rýže. Ale není se čeho bát, rýže ochucená rýžovým octem je jen lehoučce nakyslá a spolu s ostatními ingrediencemi tvoří dokonalou souhru chutí. Jak sushi správně jíst? V několika bodech vám poradíme, jak na to.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak správně jíst sushi
Sushi se podává s wasabi pastou, sójovou omáčkou a nakládaným zázvorem. Pokud si chcete opravdu pochutnat, je důležité dodržet postup správného dochucení a následného konzumování tohoto pokrmu.
- Wasabi pasta se nemíchá v sójové omáčce, wasabi a sójovku vždy podávejte zvlášť a regulujte si tak množství jednotlivých surovin. Wasabi pastou se potírá jedna strana sushi (pouze malým množstvím, je velmi pikantní) a druhá se namáčí do sójové omáčky.
- Nakládaný zázvor se nejí spolu se sushi. Slouží k neutralizaci chuťových buněk před dalším soustem. Pokud byste ho jedli zároveň, zničili byste si chuťový požitek. Jezte ho tedy mezi jednotlivými sousty.
- Sushi se jí za pomocí hůlek či rukou, nikdy ne příborem. Pokud se vám zdá, že jste při používání hůlek nemotorní, nikdo se na vás nebude dívat přes prsty, když budete jíst rukama, v Japonsku je to zcela běžné. Nikdy však pokrm nenapichujte na hůlky, je to nezdvořilé.
- Každý kousek sushi je brán jako jedno sousto, proto jej neokusujte ani nerozbalujte, ale vložte celý do úst. Díky tomu si lépe pochutnáte, protože se všechny chutě spojí do jednoho požitku.
- Vezměte jeden kousek sushi, namočte ho do sójové omáčky a poté si už jen pochutnávejte. Pozor na dlouhé namáčení, aby se vám sousto nezačalo rozpadat. Podle druhu namáčejte sushi spíše stranou, kde je ryba nebo menší množství rýže.
Chodíte na sushi do restaurace nebo si ho připravujete doma? Dejte nám vědět do komentářů a zkuste si s námi připravit jednoduché sushi balls.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Sushi balls: Rýžové kuličky plněné lososem a okurkou chutnají jako klasické sushi, přitom jsou mnohem jednodušší na přípravu
Sójovou k sushi, rybí na závitky a hoisin do masové marinády: Víte, jak používat asijské omáčky?
5 kroků k dokonalému sushi. Připravte nejznámější maki rolky skoro jako v japonské restauraci
Komentáře