Liči: Jak se jí toto ovoce s narůžovělou slupkou? A co z něj připravit? Poradíme
Liči je malé exotické ovoce s tvrdou narůžovělou slupkou, která pod sebou skrývá sladkou bílou dužinu. To však není vše, uprostřed dužiny se nachází velká hnědá pecka. Ta, stejně jako slupka, není jedlá.
Především v zimních měsících můžeme čertsvé liči kupovat ve větších supermarketech. V konzervách se také prodává kompotované a v internetových obchodech seženeme i liči lyofilizované, tedy sušené mrazem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se jí liči
Liči nejdříve musíme zbavit slupky. Můžeme do ní jednoduše zabořit nehty a podobně, jako se loupe mandarinka, oloupeme i liči. Místo nehtů můžeme použít i malý kuchyňský nožík. Pokud chceme dužinu dále zpracovávat, nařízneme ji na jedné straně od vrchu až dolů, a opět pomocí nehtu nebo špičky nože pecku vyjmeme. Jestliže chceme liči sníst hned, jednoduše dužinu okolo pecky okoušeme.
Liči v kuchyni
Liči skvěle chutná jen tak samotné, nemusíme se ale bát jeho bílou dužinu přidat i do nějakého pokrmu.
- Liči najdeme v obchodech často ve formě kompotu, který si však můžeme snadno připravit i sami doma. Servírujeme ho jako doplněk k obědu, nebo používáme dále ve sladké kuchyni.
- Kompotované liči se skvěle hodí jako náplň do palačinek nebo na lívance, můžeme je zapéct do koláčů nebo jiných moučníků. Těsto na moučník můžeme také ozvláštnit i rozmixovaným liči.
- Stejně jako jiné ovoce můžeme i liči zpracovat na ovocný džem, se kterým lze podobně jako s kompotem v kuchyni dále pracovat.
- Liči v jakékoliv podobě můžeme použít na ozdobu zmrzlinových pohárů nebo různých dezertů do skleničky.
- Podobně ho přidáme do ovocného smoothie plného vitamínů, ráno nám bude chutnat v ovesné kaši nebo v bílém jogurtu.
- Z rozmixovaného liči, a to ať už čerstvého nebo kompotovaného, lze také jednoduše připravit osvěžující sorbet.
- Liči samozřejmě nesmí chybět v exotických ovocných salátech, ale nemusíme mít strach jím ozvláštnit i salát zeleninový.
- Skvěle se vyjímá také v asijské kuchyni, zejména ve sladkokyselé omáčce k zelenině, masu nebo rybě.
Očekáváte zítra návštěvu, kterou chcete pohostit něčím sladkým, ale nemáte čas na zdlouhavé pečení? Připravte snadný nepečený piškotový dort podle následujícího videoreceptu. Skládá se z pár surovin, připravený ho máte hned a přes noc v lednici krásně zatuhne. Aby byl trochu nevšední, kromě jahod a mandarinek do něj dejte i čerstvé liči.
Komentáře