Mangold nám zajistí přísun výborné zeleniny až do prvních mrazíků. Jak se jí mangold
Listová zelenina mangold je nenáročná na pěstování a největší výhodou je, že se na rozdíl od špenátu může sklízet postupně po celou vegetační dobu. Mangold je zelenina, která se na zahradě vyplatí.
Mangold můžeme pěstovat v několika kultivarech, listový nebo s mohutnějšími řapíky, mnohdy barevnými. Postupným odlamováním listů si zajistíme přísun výborné zeleniny až do prvních mrazíků. Další velkou výhodou je, že obsahuje nižší množství kyseliny šťavelové než špenát.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se jí mangold
Zužitkujeme nadzemní části rostlin:
- Mladé lístky využijeme syrové do salátů nebo pomazánek.
- Listy zpracujeme stejně jako listový špenát. Můžeme je vařit, dusit, zapékat.
- Řapíky listů využijeme podobně jako chřest. Blanšírované podáváme s omáčkou, strouhankou a máslem, zapékáme se sýrem apod.
Mangold je určitě zelenina, která nám na záhonu udělá velkou službu a obohatí jídelníček po celé léto.
Jako inspiraci nabízíme videorecept na chutný slaný koláč s lososem a mangoldem.
Komentáře