Jak se jí medvědí česnek. Listy chutnají výborně a mají široké uplatnění
Medvědí česnek je velmi zajímavou rostlinou, která vyráží časně zjara a poskytuje nám mimořádně chutné listy. Tento česnek můžeme pěstovat na zahradě, ale najdeme jej především ve volné přírodě. V oblastech, kde se medvědímu česneku daří, můžeme potkat jeho velké porosty.
Medvědí česnek je v přírodě těžko přehlédnutelný. Roste ve vlhčích smíšených nebo listnatých lesích, obvykle poblíž různých potoků a říček. Nejchutnější je brzy na jaře, dokud nekvete. K jídlu se hodí jeho listy, které se dobře sklízí pomocí nůžek. Ukládáme je do košíku nebo do látkové či papírové tašky, zbytečně je nestlačujeme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se jí medvědí česnek
Medvědí česnek má nezaměnitelné a výrazné česnekové aroma. Listy konzumujeme co nejdříve po sklizni, a to především v syrovém stavu.
- Můžeme je jíst v celku, přikusovat třeba k namazanému chlebu.
- Nakrájené listy se velmi dobře hodí do jarních salátů a na zdobení jídel studené i teplé kuchyně.
- Listy přidáváme do polévek, gulášů, ke špenátu, pod maso, do karbanátků, pomazánek a celé řady dalších pokrmů. Medvědí česnek je chuťově vhodný všude tam, kam bychom dali i obyčejný česnek.
- Přebytek medvědího česneku můžeme sušit, nejlépe v sušičce. Sušíme ho v nízké vrstvě, aby si zachoval kvalitu. Po usušení ho používáme k dochucování mnoha jídel, např. polévek, a přidáváme do sušených zeleninových směsí.
- Česnek můžeme také mrazit a používat pak jako čerstvý.
- Populární je výroba pesta z medvědího česneku.
Medvědího česneku sbíráme pouze takové množství, jaké během dvou až tří dnů spotřebujeme. Raději si natrháme méně, ale častěji, protože nejchutnější jsou čerstvé listy.
Následující video vám ukáže postup výroby pesta z medvědího česneku.
Komentáře