Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kaki je exotické ovoce, které můžete na pultech supermarketů vidět zejména v chladnějších měsících. Vypadá jako větší oranžové rajče a svou chutí připomíná broskve, meruňky nebo meloun.

Kaki se stejně jako jiné ovoce dá jíst syrové, ale používá se i při pečení sladkých dezertů, přidává se do ovocných salátů, vyrábí se z něj marmeláda, a široké zastoupení má i ve slané kuchyni.

Jak se jí kaki

Při nákupu kaki je důležité věnovat pozornost výběru správného plodu. Ten by neměl být nijak otlučený ani nazelenalý. Zralý plod je na omak měkký. Pokud jsou k dostání pouze tvrdé plody, nechte je několik dní dozrát na kuchyňské lince.

  • Zralé kaki před konzumací nejprve umyjte pod tekoucí vodou a odstraňte zelený stonek.
  • Slupku je možné bezpečně konzumovat, pro někoho však může být příliš tvrdá a kazit mu chuť ovoce.
  • Slupku oloupejte kuchyňským nožem nebo škrabkou na brambory a kaki nakrájejte na měsíčky.
  • Opravdu zralý, až přezrálý plod je však tak měkký, že by se slupka těžko loupala. V takovém případě kaki rozkrojte na dvě poloviny a dužinu vydlabejte lžičkou.
Díky své jasně oranžové barvě dokáže kaki hezky oživit ovocný salát. Zkuste si ho připravit podle našeho receptu trochu netradičně s vaječným koňakem. Broskve v receptu nahraďte kaki a dejte nám do komentářů vědět, jak vám chutnalo.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky