Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Papája: Exotické ovoce se sladkou dužinou a hořkými semínky má široké využití
Zdroj: Pixabay: Varintorn Kantawong

Papája se řadí mezi exotické ovoce, které se v našich kuchyních moc neobjevuje, což je velká škoda. Obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, chutná neuvěřitelně sladce a dužina se krásně rozplývá na jazyku.

Zralá papája má nažloutlou slupku a uvnitř je jasně oranžová až načervenalá. Kromě dužiny v ní po rozkrojení najdete i mnoho malých kulatých semínek. Dnes ji koupíte ve větších supermarketech nebo na specializovaných afrických trzích.

Jak se jí papája

Nejdříve je papáju nutné omýt, a potom ji můžete zpracovat dvěma způsoby.

  • Oškrábat slupku škrabkou na brambory nebo nožíkem. Pozor ale, nejvíce prospěšných látek se skrývá přímo pod slupkou, neodřezávejte tedy velké kusy. Poté papáju rozkrojte napůl, odstraňte černá semínka s měkkou dužinou kolem nich a poté už krájejte na libovolné tvary.
  • Druhý způsob zpracování je omytou papáju rozkrojit, odstranit semínka a poté vydlabat dužinu lžící.

Co se semínky z papáji

Černá semínka papáji je bezpečné konzumovat, je to dokonce i doporučováno, jelikož i v nich se skrývají cenné látky. Vzhledem k jejich silně hořké chuti je můžete v kuchyni používat jako pepř. Do pokrmů semínka přidávejte čerstvě nadrcená ve hmoždíři. Nejdéle vám vydrží, budete-li je skladovat v mrazáku.

Papája v kuchyni

Pro svoji sladkou chuť se dužina papáji používá zejména ve sladké kuchyni, ozvláštnit ale může i slaný pokrm.

Jíte papáju pravidelně? Jaké pokrmy si z ní připravujete? Podělte se s ostatními v komentářích.

Komentáře

Další tipy a triky