Papája: Exotické ovoce se sladkou dužinou a hořkými semínky má široké využití
Papája se řadí mezi exotické ovoce, které se v našich kuchyních moc neobjevuje, což je velká škoda. Obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, chutná neuvěřitelně sladce a dužina se krásně rozplývá na jazyku.
Zralá papája má nažloutlou slupku a uvnitř je jasně oranžová až načervenalá. Kromě dužiny v ní po rozkrojení najdete i mnoho malých kulatých semínek. Dnes ji koupíte ve větších supermarketech nebo na specializovaných afrických trzích.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se jí papája
Nejdříve je papáju nutné omýt, a potom ji můžete zpracovat dvěma způsoby.
- Oškrábat slupku škrabkou na brambory nebo nožíkem. Pozor ale, nejvíce prospěšných látek se skrývá přímo pod slupkou, neodřezávejte tedy velké kusy. Poté papáju rozkrojte napůl, odstraňte černá semínka s měkkou dužinou kolem nich a poté už krájejte na libovolné tvary.
- Druhý způsob zpracování je omytou papáju rozkrojit, odstranit semínka a poté vydlabat dužinu lžící.
Co se semínky z papáji
Černá semínka papáji je bezpečné konzumovat, je to dokonce i doporučováno, jelikož i v nich se skrývají cenné látky. Vzhledem k jejich silně hořké chuti je můžete v kuchyni používat jako pepř. Do pokrmů semínka přidávejte čerstvě nadrcená ve hmoždíři. Nejdéle vám vydrží, budete-li je skladovat v mrazáku.
Mohlo by vás zajímat
Papája v kuchyni
Pro svoji sladkou chuť se dužina papáji používá zejména ve sladké kuchyni, ozvláštnit ale může i slaný pokrm.
- Papáju lze v kuchyni zpracovat zavařením, a to buď jako medově sladkou marmeládu nebo jako ovocný kompot.
- Na kostičky nakrájená papája se bude krásně vyjímat v osvěžujícím letním drinku, rozmixovaná zase osladí mléčné smoothie.
- V letních měsících si na zchlazení udělejte papájovou zmrzlinu. S limetkovou šťávou vás však více osvěží ve formě sorbetu.
- Plátky papáji lze také usušit v sušičce na ovoce. Takto upravenou papáju konzumujte jen tak nebo ji přidejte do moučníků či třeba do vánočních marokánek.
- Papája se jako mnoho jiných druhů exotického ovoce skvěle hodí do lehkých salátků, zamíchat ji ale můžete i do marinády k masu.
- Podobně jako žlutý meloun, na měsíčky nakrájenou papáju lze zabalit do sušené šunky, a servírovat jako studený předkrm nebo jednohubku na party.
Komentáře