Jak se nakládají utopenci? Hotoví mohou být za týden, ale klidně i za pár hodin
Utopenci jsou oloupané špekáčky naložené v kořeněném sladkokyselém nálevu s cibulí. Jedná se o oblíbený pokrm studené kuchyně, který nejvíce chutná v klasické české hospodě s vychlazeným pivem a čerstvým chlebem.
Utopence si snadno připravíte i v pohodlí vašeho domova. V létě do nich zpracujete zbytek špekáčků z opékání, v zimě je můžete zabalit pod vánoční stromeček jako s láskou vyrobený jedlý dárek a obdarovat jimi vaše nejbližší nebo přátele.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se nakládají utopenci
Důležité je vybrat kvalitní špekáčky, které by měly obsahovat 40 % masa a obsah tuku by neměl překročit 45 %. Kvalitní špekáčky mají světle růžovou barvu a jejich vůně vám provoní celou kuchyň.
- Základní nálev na utopence se skládá z vody, octa, cukru, soli, celého pepře, nového koření a bobkového listu. Můžete však najít i recepty, kde se navíc přidává hořčičné semínko, kardamom či libeček. V některých rodinách se nálev na utopence dochucuje kečupem a hořčicí.
- Nálev s kořením se krátce povaří, poté se nechá před nalitím do sklenice úplně vychladnout nebo se použije ještě horký.
- Ve sklenici s utopenci by neměla chybět cibule nakrájená na měsíčky, pro pikantnější chuť se přidávají pálivé papričky, česnek nebo strouhaný křen.
- Naložit spolu s uzeninou můžete například i kyselé okurky, mrkev, papriky, houby či kysané zelí.
- Zvolenou uzeninu můžete použít v celku nebo nakrájenou na kolečka. V obou případech je však nutné špekáčky oloupat, aby se do nich mohl lák pořádně nasáknout. Také je lze naříznout a zeleninu naplnit do nich.
- V případě, že si přejete hotovou pochoutku někomu darovat, vyhrajte si s krájením uzeniny i zeleniny, a vytvořte tak utopence jako umělecké dílo.
- Dříve hotové budou špekáčky nakrájené na kolečka a zalité ještě horkým nálevem. Takto připravené je můžete konzumovat hned druhý den. Utopenci v celku zalití studeným nálevem potřebují delší čas na odležení, a to zhruba týden.
- Utopence skladujte v zavíčkované zavařovací sklenici v chladné místnosti, popřípadě v lednici. Čas od času sklenici otočte dnem vzhůru, aby se nálev mohl dostat ke všem surovinám.
- Pokud rádi experimentujete, můžete místo špekáčků naložit i jiné uzeniny, například vídeňské párečky.
Komentáře