Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční beránek je sladký moučník, který se peče ve speciální formě typického tvaru. Formy jsou vyrobené z různých materiálů - všechny však znázorňují beránky. V každé formě se peče jinak a potřebují jinou péči.

Tradiční formy na beránky se mnohdy dědí z generace na generaci. Lidé je shánějí v bazarech a na internetu. Pečení v nich je sice těžší než ve formách z moderních materiálů, ale lidé na ně nenechají dopustit - jsou plné nostalgických vzpomínek.

Jak pracovat s různými formami na beránka

Formu použijeme pouze na Velikonoce, proto nám doma stačí jen jedna:

  • Smaltovaná forma je kovová, s barevným smaltem uvnitř. Forma se musí vymazat a vysypat moukou, ale chalupáři je velice vyhledávaná jako retro.
  • Keramická forma slouží jako dekorace a jednou za rok v ní upečeme beránka. I tato forma se musí vymazat a vysypat. Je těžká, náchylná na rozdíl teplot i nárazy.
  • Skleněná forma je sice náchylná na prasknutí díky změně teplot a nárazu, musí se vymazat a vysypat, ale díky čirému sklu vidíme celý průběh pečení.
  • Hliníková forma je lehká. Vymazává se tukem a vysypává moukou. Nevýhodou formy je, že se rozhodně nesmí mýt v myčce, jinak zešedne.
  • Silikonová forma je moderní materiál, který je velice skladný a nemusí se vymazávat. Nevýhodou je možnost poškození ostrými předměty.
  • Litinová forma je nejpoužívanější formou vůbec. Nevýhodou je její menší velikost, vysoká váha a nutnost vymazávání a vysypávání litiny moukou.
  • Teflonová forma patří mezi moderní materiály. Stačí ji potřít mastným papírem a nemusí se už ani vysypávat. Vyžaduje ruční mytí - a pozor na ostré předměty.

Beránek z formy má plochá záda, ale praxí dosáhneme toho, že se těsto při pečení vyboulí a beránek má pěkně zaoblené tělíčko. Některé formy jsou dvoudílné - těsto se mezi ně uzavře a když nabyde, vyplní celý prostor. Po upečení necháme beránka chladnout položeného na zádech, aby se mu zpevnil krk a hlava, než ho postavíme.

Nejste si jistí, jak upéct beránka? Podívejte se na naše video, kde vám jeho přípravu a pečení ukážeme:

Komentáře

Další tipy a triky