Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené kuře je oblíbenou klasikou, kterou zvládne každý. Oproti tomu pečená kachna už vyžaduje základní znalosti. Naučte se, jak správně upéct různé druhy drůbeže a pohostit tak šťavnatou pečínkou s křupavou kůžičkou.

Drůbež je v české kuchyni neodmyslitelnou součástí nejen všedních obědů, ale i svátečních stolů. Ať už připravujete kuře, kachnu či krůtu, klíčem k úspěchu je správný postup a pečlivé provedení. Poradíme vám, jak docílit dokonalé šťavnatosti masa i křupavé kůrky pro maximální chuťový zážitek.

Jak upéct drůbež

Drůbeží maso má ve většině případů nižší obsah tuku, a tak je náchylnější k vysoušení. Proto je důležité časté podlévání a pečení na nižší teplotu po delší dobu. Vždy začínejte péct drůbež prsy dolů a až později ji otočte, abyste získali křupavou kůrku. Díky tomu nebudou prsa příliš vysušená.

  • Kuře je na pečení nejsnazší, jeho maso je měkké, proto není nutné ho péct příliš dlouho. Za 60–90 minut pečení při teplotách okolo 200 °C je připravené k podávání. Doporučujeme ho však podlévat každých 15 minut
  • Krůta se ve většině případů nepeče celá, protože se nám nevejde do trouby. Pokud ale máte menší krůtu či větší troubu, rozhodně tento způsob vyzkoušejte. Udělejte si na její přípravu dostatek času a ideálně ji pečte přes noc při 100°C, dopoledne teplotu zvyšte a dopečte podle potřeby. Nebo ji pečte 4–5 hodin při 160 °C. Vhodné je použít teplotní sondu, která přesně změří vnitřní teplotu masa - ta by měla být vyšší než 72 °C, pokud je maso hotové
  • Kachna má tučnější a tužší maso, proto je i zde vhodné delší pečení při nižších teplotách. Pečte ji tedy nejméně 4 hodiny při 150 °C. Nezapomeňte na pravidelné podlévání.
  • Husí maso je dietní - i to vyžaduje pomalé pečení, ideálně přes noc. Pečte ji při teplotě 70–80 °C po dobu 12–15 hodin. Na poslední hodinu teplotu zvyšte, kvůli zapečení kůrky. I husu pravidelně podlévejte výpekem.

Drůbeží maso můžete před pečením marinovat, čímž získáte další rozměr chutí. Přidejte i výrazné koření nebo oblíbenou nádivku, která během pečení nasákne výpek z masa. Drůbeží maso je variabilní a hodí se na rychlé vaření i slavnostní pohoštění. Stačí jen vybrat správný druh masa a vhodný recept.

Komentáře

Další tipy a triky