Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Během velikonočního období často sáhneme po jehněčím mase. To je symbolikou obětování Ježíše Krista, který prolil svou krev za spásu světa. Beránek je symbolem nevinnosti a naší záchrany. Proto se také na Velikonoce peče sladký beránek.

Jehněčí maso je specifické svou vůní, která se umocňuje stářím jedince. Aroma je obsažené hlavně v tuku a proto je dobré maso důkladně očistit. Pokud je jehně starší a aroma výraznější, je možné maso mořit. Můžeme ho také namočit přes noc do mléka.

Jak upéct jehněčí kýtu

Jehněčí maso si dobře rozumí s česnekem a rozmarýnem, proto je dobré tyto dvě ingredience k masu přidat.

  • Maso důkladně očistíme od tuku a blan a naporcujeme podle potřeby. Menší kusy se propečou rychleji než celá kýta.
  • Maso osolíme a opepříme ze všech stran, vetřeme prolisovaný česnek, podlijeme vodou a dáme péct do vyhřáté trouby na 170 °C.
  • Pečeme přikryté zhruba 3 hodiny a na posledních 30 minut pekáč odkryjeme.

Pečená kýta nejlépe chutná s bramborami nebo knedlíkem. Je jen na vás, jestli zvolíte bramborový, houskový nebo karlovarský. Chutnat budou všechny. Maso a knedlík ještě můžete doplnit dušeným zelím nebo špenátem.

 

Komentáře

Další tipy a triky