Pečení v papilotě je stará metoda úpravy pokrmů, která se hodí i v současnosti. Použijeme ji i při grilování
Pečení v papilotě je několik století stará kuchyňská úprava. Papilota je balíček z papíru na pečení, případně pergamenového papíru, v moderní době i alobalu.
Potraviny (zabalené v papilotě a upečené) si uchovají šťavnatost, většinu vůní a chutí. V neposlední řadě ušetříme nádobí a tuk, protože papír nebo alobal stačí potřít trochu olejem, sádlem nebo přepuštěným máslem, aby se k němu potravina nepřilepila. Jedinou nevýhodou je, že do balíčku nevidíme a nemůžeme kontrolovat stav jídla.
Co se do papiloty hodí
V papilotě můžeme péct plátky masa (raději naklepané), menší ryby nebo filety, uzeninu, zeleninu, houby, brambory. Velmi vhodné je ochucení bylinkami. Tvrdou zeleninu raději předem předvaříme nebo blanšírujeme. Také větší brambory je lépe předvařit nebo nakrájet.
Jak papilotu zabalit
Důležité je balíček dobře utěsnit, aby pára neutekla a jídlo si uchovalo šťávu, vůni i chuť. Papír nebo alobal je nutné mít v dostatečné velikosti. Na jednu polovinu naskládáme suroviny tak, aby papír měl dostatečný přesah. Ochutíme, přikryjeme druhou polovinou papíru a postupným překládáním okraje směrem dovnitř papír utěsníme. Papilota může mít tvar srdce (originál), půlkruhu, obálky, balíčku, měšce apod. Občas je třeba okraj přimáčknout (hranou nože nebo nehtem), aby dobře držel. Konec můžeme zajistit kovovou kancelářskou sponkou nebo dřevěným kolíčkem. Správně zabalená papilota se během pečení nafoukne.
Jak pečeme v papilotě
Naplněné a uzavřené balíčky naskládáme na plech, vložíme do vyhřáté trouby nebo položíme na rošt rozpáleného grilu a pečeme. Po nafouknutí papiloty můžeme ještě chvíli dopéct na křupavou kůrku. Pozor ale na připálení.
Jak servírujeme
Pokrmy servírujeme i s papilotou položenou na rovný talíř, kterou jen pootevřeme. POZOR na opaření unikající párou. Případně se můžete podívat i na další typy přípravy jídel.
Ať se daří a chutná!
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Alobal je dobrý pomocník na občasnou přípravu pokrmů. Hodí se hlavně na výletech a při grilování
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Komentáře