Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Drobné cukroví vzhledem připomínající světlé perníčky s vůní citrónu a štiplavou chutí zázvoru. To jsou zázvorky, vánoční cukroví našich babiček. Tradičně se vykrajují z formiček připomínajících tvar kořene zázvoru. Nic nám však nebrání v tom, abychom je udělali v jakýchkoliv jiných tvarech.

Příprava zázvorek vyžaduje pořádnou dávku trpělivosti. A to nejen při pečení, ale i při následném čekání na okamžik, kdy si budeme moci toto oblíbené vánoční cukroví poprvé pořádně vychutnat.

Jak se pečou zázvorky

Zázvorky se pečou s dostatečným předstihem před vánočními svátky, protože aby se krásně rozvoněly, změkly a jejich chuť byla co nejlepší, je nutné je nechat pořádně uležet. Nejzazší termín jejich přípravy je období kolem svátku svatého Mikuláše.

  • Receptů na toto drobné cukroví existuje nespočet. Tradiční recepty hledáme v kuchařkách našich babiček, na internetu jsou pak k nalezení zázvorkové recepty netradiční, ale neméně chutné.
  • Při přípravě zázvorek by však neměla chybět hladká mouka, moučkový cukr, vejce, citrónová šťáva nebo kůra, mletý zázvor a kypřidlo. Dříve se používalo především cukrářské droždí, tedy amonium, dnes spíše pracujeme s jedlou sodou nebo kypřicím práškem.
  • Vejce se utře s cukrem, zázvorem a citrónovou šťávou do husté pěny. Trvá to minimálně 15 minut. Poté se přidá kypřidlo s moukou a vypracuje se hladké těsto. To se následně na pomoučené kuchyňské lince rozválí na plát o tloušťce asi 4 milimetry.
  • Z vyváleného těsta se pomocí pomoučených formiček vykrajuje tradiční kořen zázvoru, případně i jiné tvary. Zázvorky se poté přemístí na plech vymazaný tukem nebo vyložený pečicím papírem, a takto se nechají v chladu uležet do druhého dne.
  • Odleželé zázvorky se pečou ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 10 minut. Z plechu se odebírají, až když jsou úplně vychladlé. Nejčastěji se nechávají nezdobené, můžeme je ale potřít čokoládovou polevou.

Zázvorky do Vánoc skladujeme na suchém a temném místě v papírové krabici. Abychom podpořili proces jejich měknutí, můžeme k nim přidat rozkrojené jablko. Zázvorek můžeme upéct pořádnou dávku, protože na chladném místě vydrží až několik týdnů.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky