Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Už žádné odříkání, ale pouze hodování - na Bílou sobotu je správný čas si upéct poctivý mazanec jakožto symbol oslav Velikonoc a konce dlouhého půstu. Tento zlatavý bochánek je nejlepší k snídani na Boží hod velikonoční.

Jistě nám dáte za pravdu, že bez mazance by se Velikonoce neobešly. Toto sladké a nadýchané pečivo má dlouholetou tradici, i když se recepty mnohdy liší. Bochánek před pečením nezapomeneme naříznout do kříže, což má symbolický, ale i praktický význam v podobě snadného odcházení páry. U větších mazanců může být pečení problematické, proto přinášíme několik tipů, které napoví, že je mazanec hotový. 

Jak se pozná upečený mazanec

U pečení mazance se nemůžeme řídit pouze doporučenou dobou a teplotou, protože každá trouba je jiná - to platí i u velikosti mazanců. Nejčastěji pečeme mazanec prvních 15 minut na 180 °C a poté ho na 150–160 °C dopékáme. A jak poznáme správně upečený mazanec? 

  1. Mazanec hezky vyběhl do výšky a má krásně zlatavou kůrku
  2. Pokud do středu mazance zapíchneme dřevěnou špejli, po vytažení na špejli neulpívá těsto
  3. Při poklepání na spodní stranu mazance by se měl ozvat dutý zvuk - stejně je tomu i při pečení chleba. 
  4. V případě použití kuchyňského teploměru by vnitřní teplota upečeného mazance měla být 90–92 °C
  5. V neposlední řadě nás na upečený mazanec upozorní jeho neodolatelná vůně linoucí se z trouby. 

Upečte si podle našeho podrobného videonávodu vynikající mazanec pro Irenku, který voní rumem a citrónovou kůrou. S přípravou kynutého těsta může pomoci domácí pekárna. Přejeme Veselé Velikonoce a vydařené pečení. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli