Jak se pozná upečený mazanec? Pomůže těchto 5 jednoduchých vodítek
Už žádné odříkání, ale pouze hodování - na Bílou sobotu je správný čas si upéct poctivý mazanec jakožto symbol oslav Velikonoc a konce dlouhého půstu. Tento zlatavý bochánek je nejlepší k snídani na Boží hod velikonoční.
Jistě nám dáte za pravdu, že bez mazance by se Velikonoce neobešly. Toto sladké a nadýchané pečivo má dlouholetou tradici, i když se recepty mnohdy liší. Bochánek před pečením nezapomeneme naříznout do kříže, což má symbolický, ale i praktický význam v podobě snadného odcházení páry. U větších mazanců může být pečení problematické, proto přinášíme několik tipů, které napoví, že je mazanec hotový.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se pozná upečený mazanec
U pečení mazance se nemůžeme řídit pouze doporučenou dobou a teplotou, protože každá trouba je jiná - to platí i u velikosti mazanců. Nejčastěji pečeme mazanec prvních 15 minut na 180 °C a poté ho na 150–160 °C dopékáme. A jak poznáme správně upečený mazanec?
- Mazanec hezky vyběhl do výšky a má krásně zlatavou kůrku.
- Pokud do středu mazance zapíchneme dřevěnou špejli, po vytažení na špejli neulpívá těsto.
- Při poklepání na spodní stranu mazance by se měl ozvat dutý zvuk - stejně je tomu i při pečení chleba.
- V případě použití kuchyňského teploměru by vnitřní teplota upečeného mazance měla být 90–92 °C.
- V neposlední řadě nás na upečený mazanec upozorní jeho neodolatelná vůně linoucí se z trouby.
Upečte si podle našeho podrobného videonávodu vynikající mazanec pro Irenku, který voní rumem a citrónovou kůrou. S přípravou kynutého těsta může pomoci domácí pekárna. Přejeme Veselé Velikonoce a vydařené pečení.
Komentáře