Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak se pozná, že je vánočka hotová?  Pomůže jednoduchá rada, abychom vždy určili ten správný okamžik
Zdroj: Top recepty

Vytáhnout vánočku z trouby teprve ve chvíli, kdy je správně propečená, je velmi důležité. Pokud ji z trouby vytáhneme předčasně, a teprve po nakrojení zjistíme, že je uvnitř syrová, pak naše práce přišla nazmar.

Vánočka je tradiční sladké pečivo, které pečeme hlavně ve vánočním období. Někdo si ji dá rád s marmeládou, jiný s máslem, a další si ji zakousne jen tak, suchou, třeba ke kávě. Jak ale správně určit, kdy je dobře propečená?

Jak určíme, že je ta správná chvíle pro vytažení vánočky?

Podobně jako u pečení bábovky si pomůžeme zapíchnutím špejle nebo párátka do těsta. Po vytažení by měla být špejle čistá, bez nalepených zbytků těsta. Pokud je na špejli nalepené těsto, pak vánočka ještě není dostatečně propečená, proto v pečení ještě pokračujeme.

Která část vánočky je na zkoušku špejlí nejvhodnější?

Abychom si při kontrole zbytečně neponičili kůrku na povrchu vánočky, pak je nejlepší špejli zapíchnout do světlejších míst mezi jednotlivými patry vánočky. V těchto místech je vánočka méně propečená, nemá hnědou kůrku a nepoškodíme tolik její vzhled. Špejli směřujeme do středu vánočky a poté ji vytáhneme.

Jak vánočku upéct nám poradí následující video:

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky