Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak pracovat se sušeným droždím? Stačí jen přimíchat do těsta a nechat kynout
Zdroj: Pixabay, Andreas Lischka

Velmi důležitou surovinou, bez které se kynuté těsto neobejde, je právě droždí (neboli kvasnice). V dnešní době můžeme sáhnout buď po kostce čerstvého nebo také po malém sáčku sušeného. Jak tedy pracovat se sušeným droždím?

Droždí tvoří živé kvasinky, které se množí za určitých podmínek a zajistí kynutí těsta. Můžeme zvolit čerstvé droždí, známé jako malá kostka nebo také sušené droždí, které je dehydrované a vydrží nám doma v zásobě i po několik měsíců.

Jak pracovat se sušeným droždím?

Je to zcela jednoduché a pohodlné.

  • Nemusíme předem připravovat kvásek, stačí když ho smícháme s ostatními surovinami a necháme kynout.
  • Platí stejná zásada jako u čerstvých kvasnic, těsto je třeba mít přikryté v teple a tím rychleji pak bude kynout.
  • Nevýhodou může být delší doba kynutí oproti čerstvému droždí.
  • Sušené můžeme použít pouze na kynutí, není vhodné na pomazánku, knedlíčky či polévku.
  • Neobsahuje žádné alergeny, je bezlepkové a vhodné pro celiaky.
  • Sušené droždí je velmi praktické, skladovat je můžeme až 24 měsíců.
  • Jeden sáček sušeného droždí odpovídá svou "sílou" zhruba polovině kostky čerstvého.
Mít ve spíži zásobu sušeného droždí není nikdy na škodu, můžete si rovnou vyzkoušet tento jednoduchý domácí chléb podle videoreceptu. Přejeme dobrou chuť.

 

Další tipy a triky