Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svařené víno, nebo také lidově svařák, je lahodný horký nápoj plný voňavého koření, který si vychutnáváme především při procházkách na vánočních trzích. Svařák je snadný na přípravu a báječně dokáže rozehřát tělo.

Svařák je kořeněný nápoj, který dokáže tělo prohřát a také rozproudit krev v žilách. Tento horký nápoj je velmi jednoduchý na přípravu a uvařit jej můžete i v pohodlí domova, stačí si vybrat kvalitní bílé nebo červené víno a svařit s kořením.

Jak připravit svařené víno

Lahodné svařené víno můžete uvařit z bílého i červeného vína, omamnou vůni mu dodá použité koření a také kůra z citrusů.

  1. K uvaření svařáku budete potřebovat tyto suroviny: 1 l červeného vína, dále 4 lžíce cukru krystal, kůru z citrónu, kůru a šťávu z pomeranče, 2 ks celé skořice a 4 ks hřebíčku.
  2. Nasypte cukr do kastrolu a postupně zahřívejte, až se cukr začne rozpouštět. Pomalu se začne tvořit karamel, dávejte však pozor, aby se nepřipálil.
  3. Do karamelu vlijte všechno víno a znovu zahřívejte na nižším stupni, aby se karamel zcela rozpustil.
  4. Z citrónu i pomeranče odkrojte kůru pomocí škrabky a přidejte do svařáku společně s ostatním kořením. Na závěr vymačkejte šťávu z půlky pomeranče a přilijte do svařáku.
  5. Svařák chvíli prohřívejte, avšak nesmí nikdy vřít. Jakmile se na povrchu začne tvořit pěna, je čas ho odstavit a podávat ozdobený plátkem citrusu.
Dalším milovaným horkým nápojem je rozhodně vánoční punč s ovocem, který voní po koření a také kapce rumu. Jak ho připravit, s tím vám poradí jednoduchý videorecept. Zdalipak víte, jaký je rozdíl mezi punčem a svařákem?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli