Vánoční houbový kuba: Jak se připravuje tento typický staročeský pokrm?
Houbový kuba býval jedním z hlavních jídel štědrovečerní večeře. Tradičně se připravoval z krup a lesních hub. Dokonalou vůni prostému pokrmu dodají především hřiby, majoránka i česnek, směs se řádně omastí sádlem a zapeče v troubě.
Krajové varianty receptu se mohou mírně lišit, základ však zůstává zpravidla stejný: kroupy a houby – ať už sušené nebo čerstvé. Protože šlo o typické zimní jídlo, podávalo se k němu často kvašené zelí, které si většina domácností sama nakládala.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit vánočního kubu
Na tradiční pokrm si připravíme
- Dále si očistíme česnek a cibuli. Česnek poté utřeme a cibulku nakrájíme nadrobno.
- Kroupy propláchneme pod vodou a vaříme v hrnci do změknutí s kouskem sádla. Pokud chceme předejít nadýmání z krup, můžeme kroupy před vařením namočit na 2–3 hodiny.
- Nyní začneme restovat cibuli, v mezičase slijeme houby a přidáme je společně s kroupami k orestované cibuli. Směs dochutíme pepřem, solí, utřeným česnekem a majoránkou.
- Směs naplníme do pekáčku, který jsme vymazali sádlem, a dáme péct do trouby na 180 °C přibližně na 30–40 minut.
- Před podáváním poklademe plátky másla, díky kterému bude kuba krémovější.
Pokud nejste příznivci krup, můžete vyzkoušet netradiční alternativu z luštěnin. A s přípravou tradičního pokrmu vám poradí následující videorecept. Přejeme dobrou chuť.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uvařit kroupy, aby nenadýmaly? Dříve bývaly důležitou součástí jídelníčku, jsou výživné, levné a když se dobře uvaří, tak velmi chutné
Jaké houby do kuby. Ideální jsou hřiby, jde to však i bez nich
Na povrchu křupavý a uvnitř jemně krémový. Takový bude staročeský houbový kuba se správně uvařenými kroupami
Komentáře