Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krevety se řadí mezi nejoblíbenější mořské plody, které jsou nejen chutné, ale i rychle připravené. Nejčastěji najdeme recepty na krevety restované, dají se ale upravit i jinými způsoby. Jakými? To se dozvíte v našem článku.

V kuchyni můžeme pracovat s čerstvými nebo mraženými syrovými krevetami. Ty mražené musíme nejprve nechat rozmrazit. Nejlépe toho docílíme tak, že je necháme rozmrznout přes noc v lednici. Krevety poté tepelně neupravujeme příliš dlouho, aby neztuhly a nepřišly o svou šťavnatost.

Smažené krevety

Při smažení krevet pracujeme s oloupanými krevetami. Můžeme je smažit jen tak samotné, častěji je ale nejprve obalíme ve strouhance nebo těstíčku. Krevety smažíme v dostatečné vrstvě rozpáleného oleje dozlatova, bude to trvat zhruba 1–2 minuty.

Restované krevety

Nejčastější způsob přípravy krevet je jejich restování. Můžeme je restovat jak oloupané, tak i v celku. Nejlepší je nejprve nechat krevety marinovat. Krevety poté restujeme zhruba 2–3 minuty z každé strany, dokud se nezbarví dorůžova.

Vařené krevety

Krevety můžeme i uvařit, a to nejčastěji přímo v omáčce nebo v polévce, ve které je pak budeme konzumovat. Uvařit je ale můžeme i v osolené vodě - tato tepelná úprava bude trvat zhruba 3 minuty u malých krevet, větší se budou vařit až 7 minut. Hotové krevety poznáme tak, že jejich nejsilnější část zbělá a nebude průhledná.

Pečené krevety

Zvolit způsob úpravy krevet pečením je vhodné, pokud je chceme servírovat například s pečenou zeleninou. V troubě na pečicím papíru se krevety budou péct na 200 °C zhruba 10 minut, dokud nezrůžoví a nezačnou se svinovat. Proto je k pečené zelenině přidáme až po chvíli, jelikož ta se bude péct déle.

Krevety v páře

Stejně tak jako se dají krevety vařit ve vodě, můžeme je připravit i v páře. Na napařovací mřížku lze kromě krevet přidat řapíkatý celer a v průběhu vaření je pokapat chilli omáčkou. Takto budou hotové zhruba za 5 až 7 minut, opět až krevety zneprůhlední a zbělají.

Další úpravou, jak si můžeme krevety připravit zejména v letních měsících, je jejich grilování. Můžeme je grilovat jednotlivě nebo si pomoci grilovací jehlou na špíz a udělat jich díky ní více najednou.

Komentáře

Další tipy a triky