Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Luštěninové pomazánky jsou oblíbené a není divu. Na přípravu nejsou složité, vyjdou levně a jsou výživné. Za málo peněz nasytíme celou rodinu i s návštěvou. Nejlepší jsou pomazánky z fazolí, cizrny, sóji a čočky.

Nejprve luštěninu dobře uvaříme až do změknutí, jinak by pomazánka neměla správnou soudržnost. Vaření si zjednodušíme použitím pomalého nebo tlakového hrnce. Pokud máme málo času, oceníme luštěniny sterilované v plechovce nebo ve skle - pomazánka pak bude záležitostí chvilky. Levněji vyjde, když si uvaříme naráz větší dávku luštěnin a část zmrazíme po malých dávkách pro pozdější využití např. zrovna  do pomazánek.

Čočka se vaří velmi rychle, zvlášť pokud vaříme lehce stravitelnou červenou čočku. Změklou luštěninu necháme zchladnout a smícháme ji s dalšími surovinami. Pro dobrou konzistenci je nejlepší použít tyčový mixér. K čočce stačí přidat trochu oleje a koření, také ji posolíme. Kdo chce, přimíchá uvařená vajíčka nebo např. pomazánkové máslo či smetanový sýr.

Pomazánky fazolové

Fazolí je k dispozici celá škála barev a velikostí, tím pádem i pomazánky mohou být barevně rozmanité. Výbornou pomazánku získáte rozmixováním tofu a tmavých fazolí z plechovky. Je na vás, jestli zvolíte velmi jednoduché pomazánky jen s trochou oleje a koření, nebo složitější, doplněné např. mléčnými výrobky, vejci či uzeninami.

Tip: Vyzkoušejte rozmixovat ještě horké uvařené fazole s osmaženou cibulí, kapií, česnekem, chilli papričkou a trochou pikantní hořčice. Na dochucení je výborné pizza koření.

Pomazánky sójové

Připravujeme je především z uvařené sóji, ale můžete použít také tofu, buď natural nebo nějak dochucené, případně i sójový granulát, předem tepelně upravený. Sójové pomazánky jsou jemné a jejich chuť může být rozmanitá a příjemná. Vyzkoušejte přidat pečenou dýni, bylinky, osmažené houby nebo tepelně upravenou zeleninu.

Pomazánky cizrnové

Cizrna je skvělou a osvědčenou surovinou do pomazánek, kdo by neznal oblíbený hummus. Všechny luštěninové pomazánky se dají připravovat podobným způsobem. Pokud je nechystáme pro děti, prospěje jim výraznější ochucení. Vhodné jsou bylinky a česnek, chilli, kari nebo italské koření. 

Podle názorného videa vyzkoušejte přípravu cizrnové pomazánky - hummusu

 

Komentáře

Další tipy a triky