Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Libeček je krásnou rostlinou, která na zahradě upoutá svým impozantním vzhledem, zvlášť když se jedná o starší exemplář v průběhu léta. Libeček je trvalka, které se dobře daří na slunci i v polostínu, vyhovuje mu vlhčí půda. Nové rostliny nejsnáze získáme rozdělením starších trsů.

Pokud vybíráte nové užitečné trvalky do zahrady, určitě nezapomeňte na libeček. Rostlina potřebuje dostatek prostoru, časem ji můžete rozdělit i na několik dalších. Ve výživné půdě a při dostatku vláhy libeček rychle poroste a bude vám dělat radost. Nemusíte se ale bát, že by rostliny rostly příliš a zaplevelily kus záhonu - libeček roste ukázněně pouze tam, kde mu vymezíme prostor.

Jak sklízet libeček

Péče o libeček je nenáročná. Rostlinu vždy na podzim zbavíme starších natí, brzy na jaře pak začíná růst celá nadzemní část nanovo. 

  • Svěží aromatické listy libečku sklízíme již v prvním roce po výsadbě.
  • Již v březnu začínáme sklízet první listy, sklizeň pak trvá celou sezónu až do podzimu.
  • Utrhneme vždy jen tolik libečku, kolik potřebujeme k přípravě jídla. Libeček, stejně jako další rostliny pěstované pro zelené natě, je nejchutnější čerstvý. Přebytek listů skladujeme v lednici, aby si zachovaly svěžest.
  • Pokud listy chceme využít k mražení, na přípravu pesta nebo k sušení, použijeme především listy libečku z jarní sklizně - tehdy jsou nejchutnější a nejkvalitnější. Pokud ale máme přebytek zdravých listů i v průběhu sezóny, můžeme je také zpracovat.
  • Při pravidelné sklizni bude libeček stále znovu a znovu obrůstat. Když rostlinu nenecháme vykvétat, budou listy chutnější.
  • Sklizeň libečku je snadná - jednoduše trháme mladé voňavé listy, které doma opláchneme a zpracujeme do jídla. Nůž ani nůžky ke sklizni nepotřebujeme. Listy trháme do mísy nebo do košíku, zbytečně je nestlačujeme a nenecháme je zapařit.
  • Většinou utrhneme listy i s tužším stonkem, ale do jídla používáme jen listy. Tuhý stonek obvykle vyhodíme. Kdo chce, může i stonek využít na přípravu vývaru.
  • Z libečku lze používat také kořeny, které získáváme z dvouletých nebo starších rostlin. Po sklizni je umyjeme a usušíme, silnější kořeny rozkrojíme. 
  • Semena libečku jsou také výrazně aromatická a mohou se používat např. na dochucování nakládané zeleniny.

Listy libečku dáváme rádi především do polévek, a to hlavně do luštěninových, bramborových a zeleninových, hodí se také do hovězích vývarů. Buď listy dáme do polévky celé a po dovaření je vyjmeme, nebo je nakrájíme nadrobno a v polévce ponecháme.

Stejně jako z dalších bylinek můžeme i z libečku připravit oblíbené pesto, které pak používáme především na dochucování jídel a do polévek. Libečkové pesto je výrazně aromatické. Postupujeme obdobně jako při přípravě pesta z medvědího česneku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky