Jak skladovat dýně? Stačí dodržet jednoduchá pravidla a až do jara budeme mít co vařit. V opačném případě nevydrží
Dýně jsou skvělou zeleninou a jejich pěstování je nenáročné. Pokud mají dostatek živin, vláhy, prostoru a slunce, tak rostou ostošest - dovedou obsadit velkou plochu a zároveň se pod nimi nedrží plevel, velké rostliny mu to nedovolí.
Máme-li nevyužité záhony na dobrém místě, dýně jsou dobrou volbou. A to nejlepší přichází na podzim, když vyrazíme s kotoučem pro bohatou úrodu. Na velký náklad jsme patřičně hrdí. Skvělé je, že dýně nemusíme zavářet, mrazit nebo sušit, aby vydržely. Naopak, můžeme je jednoduše uložit a postupně odebírat. Poradíme, jak na to, aby se nám dýně nekazily.
Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…
Jak skladovat dýně
Dýně se vyznačují krásnou barvou, která příjemně prozáří naše domovy. Jsou krásné na pohled a to je moc dobře, protože dýním se po sklizni skvěle daří u nás doma. Dýněmi si pěkně vyzdobíme domov a do jara je připravujeme k jídlu. Máme se určitě na co těšit. A jak na správné uložení?
- Žádné dýně nemají rády vlhko a chlad, vyhovuje jim sucho, vzdušno a přiměřené teplo.
- Dýně nepatří přímo ke kamnům nebo radiátoru, lépe jim vyhovuje méně vytopená místnost (ložnice, chodba, schodiště).
- Dýně skladujeme tak, abychom o nich měli přehled, nejlépe pěkně rozložené, aby se vzájemně nedotýkaly.
- Můžeme je dát do polic a regálů, aby na ně bylo dobře vidět.
- Police jsou vhodnější než místo přímo na zemi, kde se více drží chlad a vlhko.
- Můžeme je mít v kuchyni, kde jsou zároveň velmi pěknou dekorací.
- Dýně pravidelně kontrolujeme a nejdříve spotřebujeme ty, které to nejvíce potřebují.
- Skladovací místnost musí být suchá, dýně nepatří do vlhkých koutů, kde je studený průvan.
- Dýně rozhodně neukládáme do chladného vlhkého sklepa - při skladování v takových podmínkách by nám dlouho nevydržely.
- Dýně neskladujeme ani v lednici, uložíme do ní pouze již načatou dýni, kterou ale spotřebujeme co nejdříve.
- Velkoplodé dýně (Goliáš) bychom určitě naráz nespotřebovali, ale jsou vhodné na přípravu kompotů s ananasovou příchutí.
- Také je můžeme kandovat a využít jako zdravé mlsání nebo do moučníků.
Když budeme mít doma zásobu dýní, bude stále co vařit. Můžeme z nich připravit oblíbenou dýňovou polévku či pyré, pečenou nebo grilovanou dýni, dýňovou pomazánku, koláč a další dobroty.
Komentáře