Jak se starat o lilek. Tato teplomilná rostlina si získává stále více pěstitelů
Lilek vejcoplodý (neboli baklažán) se řadí mezi plodovou zeleninu. Během pěstování je velmi náročný na teplo a vláhu. Potřebuje osluněné stanoviště s dostatkem živin. V chladnějších oblastech rostliny pěstujeme raději ve fóliovníku nebo skleníku.
Rostliny lilku pěstujeme z předpěstované sadby, protože mají dlouhou vegetační dobu. Sazenice si buď sami předpěstujeme nebo koupíme. S výsevem semínek začínáme v první polovině března, asi o týden dříve než vyséváme semínka rajčat, a vypěstované sazenice vysazujeme buď už koncem dubna do krytých prostor (skleník, fóliovník) nebo až v druhé polovině května do volné půdy. Ve své domovině jsou lilky vytrvalé rostliny, v našich podmínkách je pěstujeme jako jednoleté.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se starat o lilek
Lilky většina z nás zná jen takové, jaké se prodávají v obchodech - tedy tmavofialové, ale zajímavých odrůd vhodných k pěstování je daleko více. Lilky jsou vyšlechtěné do různých tvarů (především vejčitých, protáhlých i zakulacených) a barev (fialová, bílá, zelená, oranžová, žíhaná). Víte, jakou péči lilky potřebují?
- Především si vybereme odrůdu, která se hodí do oblasti, ve které žijeme. Lilky jsou sice rostliny na teplotu velmi citlivé, ale některé odrůdy lépe snáší i chladnější podmínky. Důležitá je také časnost dozrávání plodů.
- Lilek potřebuje osluněné a chráněné stanoviště, výživnou půdu a vydatnou i pravidelnou zálivku. V chladnějších oblastech ho pěstujeme ve skleníku nebo fóliovníku. Skvělou alternativou pro pěstování jsou vyvýšené záhony. Rostliny lze pěstovat i ve velkých nádobách - je potřeba počítat s každodenní vydatnou zálivkou.
- Do fóliovníku sazenice vysazujeme již koncem dubna, ale do volné půdy až v druhé polovině května. Není třeba spěchat, sazeničky vše po oteplení doženou a rychle porostou. Můžeme pod ně dát černou textilii nebo fólii, aby se půda v jejich okolí lépe prohřívala.
- Mezi sazenicemi ponecháme nejméně 50 cm (v závislosti na konkrétní odrůdě), aby byl porost vzdušný a rostliny měly prostor k růstu.
- Rostliny pravidelně zaléváme (hlavně v období květu a tvorby plodů), jejich okolí také kypříme a odplevelujeme. Mulčování slámou chrání okolí rostlin před zbytečným odpařováním vláhy i před růstem plevelů.
- Rostliny potřebují výživnou půdu. V průběhu sezóny je přihnojujeme. Vhodný je také výživný výluh z kopřiv (jednou za dva týdny).
- Rostlinám poskytneme oporu a pěstujeme je obvykle na 3–4 hlavní výhony. Výhonky (zálistky), které se tvoří nad listy, vyštipujeme podobně jako u rajčat. Většinou odstraníme také nejspodnější listy, které žloutnou a bývají náchylné na houbové choroby.
- Lilky patří mezi samosprašné rostliny, proto nemusíme řešit opylování. Přesto rostlinám v krytých prostorách prospěje kvůli pohybu pylu občas zatřást kvetoucími rostlinami (podobně, jako to děláme u paprik).
- Rostlina je příbuzná nejen rajčat, ale také brambor, a s těmi má dokonce stejného škůdce - mandelinku bramborovou. Tyto brouky je potřeba v případě výskytu z lilků sbírat.
- Plody sklízíme včas, nejchutnější jsou mladé, krásně lesklé a pevné. Nenecháme je zbytečně přerůstat, jejich vnitřek pak houbovatí a semínka hnědnou a hořknou. Plody sklízíme obvykle od července a poslední sběr uděláme před příchodem mrazíků. Plody některých odrůd se mohou sklízet velmi brzy po výsadbě rostlin (např. Kvapík od Permasemínek).
- Plody co nejdříve spotřebujeme, zavaříme nebo zmrazíme. Volně položené nemají dlouhou trvanlivost a brzy se kazí. Konzumovat můžeme i slupku. Někdy se plátky lilku nechávají před použitím vypotit.
- Před příchodem mrazíků celé rostliny zlikvidujeme a plody sklidíme. Mráz by je poškodil, stejně jako další plodovou zeleninu.
Lilek je výbornou surovinou do kuchyně. Můžeme ho péct, smažit i grilovat. Je také součástí tradiční balkánské musaky.
Lilek si můžete také zapéct podle následujícího receptu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit hnojivý výluh? Pokud máte slepice, připravte si zálivku z jejich trusu, zelenina vám poroste ostošest
Lilek 7x jinak: Připravíte z něj falešný tatarák i řízky a skvěle dochutí taky polévku nebo těstoviny
Lilek nebo baklažán: Máme pro vás vydatnou dávku inspirace, jak tuto chutnou zeleninu zpracovat v kuchyni
Komentáře