Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčata jsou oblíbeným a úrodným druhem plodové zeleniny a pěstovat je mohou s úspěchem i začátečníci. Pokud dodržíme několik jednoduchých pravidel, můžeme se těšit na bohatou úrodu. Poradíme, na co při péči o rajčata nezapomínat.

V červenci již rajčata přináší první plody, během srpna a září je sklizeň bohatá, ale před příchodem prvních mrazíků je potřeba všechny zbývající (i zelené) plody včas sklidit. Jak na to, abychom mohli sklízet mnoho chutných plodů? Máme pro vás několik tipů a rad, při správné péči se rajčatům u vás jistě bude dařit.

Jak pečovat o rajčata během léta

Rajčata pěstujeme na dobře osluněném stanovišti, porost by měl být vzdušný.

  • V průběhu sezóny tyčková rajčata pravidelně vyštipujeme, stačí je zkontrolovat jednou za týden. Zálistky vyrůstají opakovaně na stejných místech. Pokud bychom je neodstranili, rostliny by dávaly svou sílu do nových výhonů místo do plodů.
  • Rajčata stále rostou, proto je podle potřeby vyvazujeme nebo upevňujeme do spirálových tyčí. Obvykle koncem srpna zaštípneme hlavní výhon, aby rostliny už více nenarůstaly, ale soustředily se na dozrání všech nasazených plodů.
  • Rajčata jsou ohrožená šířením houbových chorob. Prevence je samozřejmostí, ale někdy je třeba rázněji zakročit v případě prvních signálů napadení. Pokud používáme chemické přípravky, dbáme na dodržení ochranných lhůt. Podívejte se, jak chránit rajčata před houbovými chorobami (před plísní). Napadená rajčata, kterým neposkytneme vhodnou ochranu, často musíme kompletně zlikvidovat. 
  • Spodní listy rajčat osychají a žloutnou, obvykle je proto odstraňujeme. Rostliny se tím také prosvětlí a provzdušní, i to je prevence houbových chorob.
  • Pokud je suché počasí, rajčata zaléváme. Opatrnou zálivku provádíme pokud možno brzy ráno a pouze ke kořenům. Nejvhodnější je odstátá voda, ideálně dešťová.
  • Okolí rostlin udržujeme bez plevelů a nakypřené. Při okopávání zeminu k rostlinám mírně přihrnujeme. Péči o rajčata si můžeme usnadnit vhodným mulčováním.
  • Rajčatům prospěje přihnojování. Kromě kompostu je vhodný např. Cererit a NPK. Vhodná jsou i speciální hnojiva s pozitivním účinkem na plodnost zeleniny. Oblíbené jsou různé hnojivé zálivky z přírodních surovin, např. kopřivová jícha nebo zálivka ze slepičinců.
  • Dozrávající rajčata pravidelně sklízíme, nenecháváme je přezrávat, aby se rostliny mohly soustředit na vývoj dalších plodů. Sklizeň obvykle provádíme ráno nebo večer, když plody nejsou vlhké (od deště nebo rosy) a prohřáté sluncem.
Rajčata jsou výbornou surovinou do kuchyně. Kromě využití zasyrova je také tepelně upravujeme a zavařujeme nebo mrazíme na zimu. Z přebytku rajčat si můžete zavařit oblíbené lečo:

 

Další tipy a triky