Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak se starat o rajčata v pozdním létě. Co je důležité, aby plody krásně dozrály
Zdroj: Eva Skoumalová

Dozrávající rajčata na pěkných rostlinách k závěru léta rozhodně patří. S pýchou domů nosíme plné košíky krásně zralých plodů a na záhonech ještě narůstá a dozrává další úroda. Pro začínající pěstitele máme přehled nejdůležitějších rad pro kvalitní sklizeň.

Nejchutnější jsou rajčata, která mohou až do plné zralosti dozrát na rostlinách. Někdy však sklízíme plody trochu dříve a necháme je docházet na bedničkách. Podpoříme tím narůstání a dozrávání dalších plodů, s rajčaty je to totiž na konci léta tak trochu boj o čas. Rizikem je deštivé a chladné počasí.

Co potřebují rajčata v pozdním létě

Celé léto o rostliny pečujeme, porost udržujeme vzdušný a upravený. 

  1. Rostliny stále vyštipujeme - zbavujeme je postranních výhonů, které ještě narůstají, a také již zaštípneme hlavní výhon. Podpoříme tím dorůstání již nasazených plodů. Někdy je potřeba odstranit i velmi malé plody a vzniklá květenství, protože by z nich už stejně nic valného nebylo.
  2. Záhony s rajčaty udržujeme bez plevelů, podle potřeby je opatrně okopáváme, přitom zeminu trochu přihrnujeme ke kořenům rostlin. Povrch půdy můžeme lehce mulčovat (např. posekanou trávou) - mulč snižuje růst plevelů a také odpařování vláhy.
  3. Zálivku provádíme obvykle ráno, a to přímo ke kořenům, snažíme se nepolévat listy a plody. Je to důležité kvůli předcházení houbovým chorobám.
  4. Aby byl porost vzdušný, často musíme odstranit spodní velké listy. Likvidujeme také ty, které se zdají být poškozené nebo nějak nemocné. Pokud možno ale vyštipujeme jen listy, které se nachází níže pod zrajícími plody
  5. Rajčata jsou náročná na výživnou půdu. Vysazujeme je na dobře vyhnojený záhon a v průběhu léta je ještě můžeme přihnojovat. Z prodávaných hnojiv se obvykle používá jednou za dva týdny Kristalon, ale z těch domácích patří k nejoblíbenějším výkvas ze slepičího trusu a také z kopřiv - oba prostředky je nutné dostatečně naředit vodou
  6. Postrachem zahrádkářů jsou houbové choroby, které mohou poničit celou úrodu. Důležité je zvolit co nejodolnější odrůdy a poskytnout jim dostatečnou výživu, aby byly rostliny silné a zdravé. Někdy však bývá použití chemického prostředku nezbytné a může zachránit zbývající plody. 
  7. Plody sklízíme hned, jakmile zčervenají. Včasná sklizeň umožní rostlinám dát sílu do dalších plodů. Riziko představují časté deště a střídavé teploty. Při nepříznivé předpovědi se vyplatí dozrávající plody včas otrhat a nechat dojít na bedničkách, předejdeme tím jejich popraskání.

Pro sklizené plody máme v kuchyni mnoho možností uplatnění, rajčata jsou jedním z nejoblíbenějších produktů našich zeleninových zahrad. Můžeme z nich připravovat saláty a vařit velmi chutná jídla. Důležitá jsou při vaření leča, potřebujeme je na pizzu i do rajské omáčky. Někdy je používáme čerstvá, ale často si vystačíme se zavařeným polotovarem.

Podle následujícího videoreceptu si můžete uvařit rajčatový protlak do zásoby:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli