Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Přemýšlíte, jak zařadit více zeleniny do jídelníčku? Růžičková kapusta je jednou z možností, a to velmi zajímavou. Můžeme si ji koupit v průběhu zimy, nebo pro ni sáhnout do zásob uložených v mrazničce. A dokonce patří mezi mrazuvzdorné druhy zeleniny, které mohou bez problémů přezimovat na záhonech.
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se pravděpodobně jedná o nejhodnotnější brukvovitou (košťálovou) zeleninu, jak uvádí ve své Encyklopedii léčivých potravin Dr. George D. Pamplona-Roger.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit růžičkovou kapustu
- Růžičková kapusta po přejití mrazem teprve získává tu správnou a jemnou chuť. Vydrží i teploty -15 °C.
- Když malé růžičky přineseme ze zahrady, nejprve je zbavíme horních nepěkných lístků a umyjeme.
- Kapustičky můžeme konzumovat i zasyrova, např. jemně nakrájené a lehce dochucené rozmačkaným česnekem, jemně posolené a pokapané olivovým olejem. Po krátkém uležení je takto připravené můžeme jíst s chutným domácím pečivem.
- Aby si růžičková kapusta zachovala pozitivní vlastnosti, neměli bychom ji tepelně upravovat příliš dlouho. K dostatečnému uvaření jí stačí 7 minut, menším růžičkám i méně.
- Nejlepší je vařit současně kapustičky stejné velikosti, aby byly uvařené všechny stejně.
- Vaření ještě urychlíme, když větší růžičky na horní straně opatrně nařízneme do kříže.
Na co se hodí růžičková kapusta
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat výborné kapustové karbanátky? Připravíme je z čerstvé kapusty, která je k dispozici i v chladném období
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně používat při vaření, abychom z něho měli co největší užitek
Nejlepší recepty na zeleninové polévky: Vyzkoušejte brokolicovou, květákovou, kapustovou nebo zelnou
Komentáře