Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Zdroj: Pixabay, Ulrike Leone

Přemýšlíte, jak zařadit více zeleniny do jídelníčku? Růžičková kapusta je jednou z možností, a to velmi zajímavou. Můžeme si ji koupit v průběhu zimy, nebo pro ni sáhnout do zásob uložených v mrazničce. A dokonce patří mezi mrazuvzdorné druhy zeleniny, které mohou bez problémů přezimovat na záhonech.

Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se pravděpodobně jedná o nejhodnotnější brukvovitou (košťálovou) zeleninu, jak uvádí ve své Encyklopedii léčivých potravin Dr. George D. Pamplona-Roger.

Jak uvařit růžičkovou kapustu

Pokud růžičkovou kapustu kupujeme, vybíráme si pěkné a pevné kousky, bez zažloutlých nebo odtažitých lístků. Měly by vypadat čerstvě a nezvadle.
  • Růžičková kapusta po přejití mrazem teprve získává tu správnou a jemnou chuť. Vydrží i teploty -15 °C.
  • Když malé růžičky přineseme ze zahrady, nejprve je zbavíme horních nepěkných lístků a umyjeme.
  • Kapustičky můžeme konzumovat i zasyrova, např. jemně nakrájené a lehce dochucené rozmačkaným česnekem, jemně posolené a pokapané olivovým olejem. Po krátkém uležení je takto připravené můžeme jíst s chutným domácím pečivem.
  • Aby si růžičková kapusta zachovala pozitivní vlastnosti, neměli bychom ji tepelně upravovat příliš dlouho. K dostatečnému uvaření jí stačí 7 minut, menším růžičkám i méně.
  • Nejlepší je vařit současně kapustičky stejné velikosti, aby byly uvařené všechny stejně.
  • Vaření ještě urychlíme, když větší růžičky na horní straně opatrně nařízneme do kříže.

Na co se hodí růžičková kapusta

Růžičková kapusta je oblíbenou zeleninou do polévek, ačkoli ne každý ji má rád. Můžeme ji také zapékat nebo dusit. Další použití je obdobné jako použití hlávkové kapusty. Jednou z oblíbených možností jsou skvělé kapustové karbanátky. Podle následujícího videa můžeme uvařit maso na cibulce s růžičkovou kapustou:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky