Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Italská kuchyně je ve světě velmi oblíbená a není divu, že přináší inspiraci i do dalších kuchyní. Jedním z mnoha jídel typických pro Itálii jsou špagety. V české kuchyni častěji narazíme na špagety boloňské, které tu zdomácněly.

Ovšem za zájem stojí také špagety carbonara, které vynikají svou jemností. Ve správných špagetách carbonara nesmí chybět slanina, žloutky a sýr. V původní receptuře je uveden sýr pecorino, který lze nahradit oblíbeným parmezánem.

Jak se vaří špagety carbonara

Voda, ve které špagety vaříme, by měla být velmi slaná, měla by být tak slaná, jako je slané samotné moře.

  1. Do vroucí osolené vody dáme vařit špagety, nejlépe ze semolinové mouky. Vaříme takzvaně na skus, jak by Italové řekli "al dente".
  2. Slaninu nebo ještě lépe pancettu nakrájíme na kostičky a opečeme dozlatova.
  3. Žloutky vyklepneme do misky a smícháme je se sýrem nastrouhaným najemno.
  4. Z uvařených těstovin odebereme 100 ml vody, které přilijeme k slanině a přivedeme k varu. 
  5. K slanině přidáme scezené špagety a důkladně promícháme. Stačí jen půl minutky a pak plotnu vypneme.
  6. Dalších 100 ml vody z těstovin přidáme ke žloutku se sýrem, rychle promícháme a přilijeme na pánev ke špagetám.
  7. Mícháme, nejlépe vidličkou, dokud na dně pánve nevznikne krémová omáčka.
  8. Ihned podáváme, protože při delším stání se omáčka vsákne do těstovin. Na talíři posypeme zbytkem sýra a čerstvě rozemletým pepřem.

Postupy na špagety carbonara se mohou lišit v drobných detailech, ale základ bývá vždy stejný a vždy platí, že se jedná o rychlé jídlo, které máme uvařené do 20 minut.

Zhlédněte ještě náš videorecept s postupem, podle kterého zvládne tuto pochoutku uvařit i začátečník.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky