Jak se vaří špagety carbonara? Vysvětlíme postup přípravy této italské dobroty
Italská kuchyně je ve světě velmi oblíbená a není divu, že přináší inspiraci i do dalších kuchyní. Jedním z mnoha jídel typických pro Itálii jsou špagety. V české kuchyni častěji narazíme na špagety boloňské, které tu zdomácněly.
Ovšem za zájem stojí také špagety carbonara, které vynikají svou jemností. Ve správných špagetách carbonara nesmí chybět slanina, žloutky a sýr. V původní receptuře je uveden sýr pecorino, který lze nahradit oblíbeným parmezánem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se vaří špagety carbonara
Voda, ve které špagety vaříme, by měla být velmi slaná, měla by být tak slaná, jako je slané samotné moře.
- Do vroucí osolené vody dáme vařit špagety, nejlépe ze semolinové mouky. Vaříme takzvaně na skus, jak by Italové řekli "al dente".
- Slaninu nebo ještě lépe pancettu nakrájíme na kostičky a opečeme dozlatova.
- Žloutky vyklepneme do misky a smícháme je se sýrem nastrouhaným najemno.
- Z uvařených těstovin odebereme 100 ml vody, které přilijeme k slanině a přivedeme k varu.
- K slanině přidáme scezené špagety a důkladně promícháme. Stačí jen půl minutky a pak plotnu vypneme.
- Dalších 100 ml vody z těstovin přidáme ke žloutku se sýrem, rychle promícháme a přilijeme na pánev ke špagetám.
- Mícháme, nejlépe vidličkou, dokud na dně pánve nevznikne krémová omáčka.
- Ihned podáváme, protože při delším stání se omáčka vsákne do těstovin. Na talíři posypeme zbytkem sýra a čerstvě rozemletým pepřem.
Postupy na špagety carbonara se mohou lišit v drobných detailech, ale základ bývá vždy stejný a vždy platí, že se jedná o rychlé jídlo, které máme uvařené do 20 minut.
Zhlédněte ještě náš videorecept s postupem, podle kterého zvládne tuto pochoutku uvařit i začátečník.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Špenátové lívance s jablky
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí prso s květákovo-mrkvovou kaší
Přidáno před 16 hodinami
Švestkový koláč z jogurtového těsta
Přidáno před 17 hodinami
Proužkovaná střecha
Přidáno před 18 hodinami
Hořčicové řízky z krkovice a můj bramborový salát
Přidáno před 20 hodinami
Koláč ze špaldové mouky s kompotovaným ovocem a mandlemi
Přidáno 19. 9. 2024 20:42
Přečtěte si Zobrazit více
Výborné kynuté těsto na cokoliv: Je báječně vláčné a nadýchané, podle vyzkoušeného receptu ho zvládnete snadno
Desatero rad na téma špagety carbonara: Vše, co o nich potřebujete vědět
Chalupářské fazolky podle Mirka Donutila: Pikantní dobrota s vepřovým masem je do pár minut na stole a přípravu zvládne každý
Komentáře