Jak se vaří špagety carbonara? Vysvětlíme postup přípravy této italské dobroty
Italská kuchyně je ve světě velmi oblíbená a není divu, že přináší inspiraci i do dalších kuchyní. Jedním z mnoha jídel typických pro Itálii jsou špagety. V české kuchyni častěji narazíme na špagety boloňské, které tu zdomácněly.
Ovšem za zájem stojí také špagety carbonara, které vynikají svou jemností. Ve správných špagetách carbonara nesmí chybět slanina, žloutky a sýr. V původní receptuře je uveden sýr pecorino, který lze nahradit oblíbeným parmezánem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se vaří špagety carbonara
Voda, ve které špagety vaříme, by měla být velmi slaná, měla by být tak slaná, jako je slané samotné moře.
- Do vroucí osolené vody dáme vařit špagety, nejlépe ze semolinové mouky. Vaříme takzvaně na skus, jak by Italové řekli "al dente".
- Slaninu nebo ještě lépe pancettu nakrájíme na kostičky a opečeme dozlatova.
- Žloutky vyklepneme do misky a smícháme je se sýrem nastrouhaným najemno.
- Z uvařených těstovin odebereme 100 ml vody, které přilijeme k slanině a přivedeme k varu.
- K slanině přidáme scezené špagety a důkladně promícháme. Stačí jen půl minutky a pak plotnu vypneme.
- Dalších 100 ml vody z těstovin přidáme ke žloutku se sýrem, rychle promícháme a přilijeme na pánev ke špagetám.
- Mícháme, nejlépe vidličkou, dokud na dně pánve nevznikne krémová omáčka.
- Ihned podáváme, protože při delším stání se omáčka vsákne do těstovin. Na talíři posypeme zbytkem sýra a čerstvě rozemletým pepřem.
Postupy na špagety carbonara se mohou lišit v drobných detailech, ale základ bývá vždy stejný a vždy platí, že se jedná o rychlé jídlo, které máme uvařené do 20 minut.
Zhlédněte ještě náš videorecept s postupem, podle kterého zvládne tuto pochoutku uvařit i začátečník.
Komentáře