Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uvařit pravou kyselici? Hustá polévka plná zelí, brambor a voňavé klobásky v tomto zimním počasí zasytí a zahřeje
Zdroj: Toprecepty

Pravá kyselice je lahodná polévka bílé barvy, která vás zachrání po prohýřené noci, nebo poslouží jako vydatný oběd. Kysané zelí navíc obsahuje spoustu vitamínu C, a proto je to dokonalá příležitost, jak doplnit v zimním období vitamíny.

Základem každé dobré kyselice je kysané zelí, brambory, klobáska a koření, celou polévku zjemníme ke konci smetanou. Na rozdíl od slovenské varianty kapustnice, je kyselice bílá a do tradičního receptu nepřidáváme houby. 

Co patří do tradiční valašské kyselice

Bez kysaného zelí se zde rozhodně neobejdeme. Můžeme použít zelí domácí, nebo kupované, které před vařením lehce propláchneme vodou, aby polévka nebyla příliš kyselá. Vždy vaříme brambory a zelí v hrnci zvlášť, jinak by brambory zůstaly tvrdé a nedovařené. 

Na 1 hrnec lahodné kyselice budeme potřebovat:

Jak se vaří valašská kyselica

Cibule nakrájíme nadrobno a dáme vařit společně s kysaným zelím do vyššího hrnce. Přidáme koření, na kolečka nakrájené klobásky a vaříme do změknutí zelí, přibližně 10-15 minut. Brambory nakrájíme na malé kostičky a dáme vařit do vedlejšího hrnce. Osolíme a přidáme drcený kmín. Jakmile je zelí měkčí, přidáme brambory.

Smetanu rozmícháme s trochou hladké mouky a vlijeme ji do polévky. Přidáme majoránku a povaříme. Dochutíme a přidáme prolisovaný česnek. Pokud máme rádi sladší kyselici, můžeme dochutit i cukrem

Jak připravit valašskou kyselici, můžete shlédnout i v našem videonávodu níže. 

 

 

 

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli