Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Valašská kyselica je hutná a hřejivá polévka, která se připravuje s kysaným zelím a klobásou. Velký talíř polévky je tak vydatný, že postačí i místo celého oběda. Polévka je tradičně dochucená zakysanou smetanou.

Valašská kyselica je vydatná bílá polévka z kysaného zelí a klobásy, typická pro oblast Valašska, nejvýchodnější část Moravy. Zelí je skvělým zdrojem vitamínu C a přírodních probiotik a báječně vám poslouží i po prohýřené noci.

Jak se vaří kyselica?

Každá báječná kyselica se neobejde bez kysaného zelí, klobásy, brambor a koření. Poradíme, jak správně tuto hustou polévku uvařit. 

Budeme na ni potřebovat bílé kysané zelí 400 g, brambory 300 g, klobásu 100 g, slaninu 100 g, cibuli 1 ks, zakysanou smetanu 200 ml, máslo 20 g, hladkou mouku 1 lžíci, mléko 50 ml a koření (kmín, bobkový list a nové koření).

  1. Do většího hrnce vložíme kysané zelí s nálevem společně s novým kořením a bobkovým listem, přilijeme hrnek vody a na mírném plameni vaříme.
  2. Do druhého hrnce nakrájíme brambory na kostičky, přidáme sůl, kmín a vaříme do změknutí. Jakmile budou uvařeny, slijeme vodu a brambory přidáme k zelí.
  3. Nyní nakrájíme slaninu, klobásu i cibuli na kostičky a orestujeme vše na pánvi.
  4. V troše mléka rozkvedláme lžíci mouky, vlijeme do hrnce a důkladně rozmícháme. Za občasného míchání necháme probublávat asi čtvrt hodiny.
  5. Nyní přidáme orestovanou slaninu s klobásou do polévky a zamícháme.
  6. Provařenou polévku odstavíme z plotýnky a dochutíme zakysanou smetanou, solí a pepřem.

Jako názornou ukázku pro vás máme videorecept, který vám ukáže, jak připravit tuto báječnou valašskou kyselicu, po které se každý bude oblizovat.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky