Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sýr s ušlechtilou plísní se vyrábí z pasterovaného plnotučného mléka. Sýr se během zrání, které trvá až 6 měsíců, propichuje dutými jehlami, kterými se dovnitř dostává vzduch a umožňuje růst modrých nebo zelených plísní.

Plísňové sýry dělíme na ty s modrou nebo zelenou plísní uvnitř (Niva, Roquefort, Gorgonzola) , popřípadě s bílou plísní na povrchu (Camembert, Hermelín, Brie). Tyto ušlechtilé plísně dodávají sýrům delikátní chuť.

Jak se vyrábí modrý a zelený plísňový sýr

Sýr se připravuje z plnotučného pasterovaného mléka, z ušlechtilé plísně Penicillium roqueforti, sýřidla, smetanových kultur a soli ve speciálních výrobnících. Bochníky se máčí v solné lázni a propichují dlouhými jehlami, aby do nich mohl proniknout vzduch a umožnil se růst plísní. Následuje několikatýdenní zrání v přísně daných podmínkách.

Jak se vyrábí sýr s bílou plísní na povrchu

Měkké sýry se připravují z nepasterovaného plnotučného mléka. Sýrová hmota je ošetřena solí a jsou na ni aplikovány ušlechtilé plísně Penicillium camemberti a postupně i sůl. Hmota zraje několik týdnů v malých formách a výsledkem je smetanový, krémový sýr se suchou bílou plísní na povrchu.

Vyzkoušejte jeden z našich videoreceptů na přípravu řízků z mletého masa s Nivou, obdobu holandských řízků - budete mile překvapeni jeho výraznou chutí:

 

 

Další tipy a triky