Konzervační přípravky k zavařování: Jak se v nich vyznat a jsou opravdu potřeba?
Konzervačních přípravků je na trhu mnoho druhů od různých výrobců. Někdy není lehké se v nich vyznat. Tento stručný přehled snad pomůže začátečníkům se základní orientací v tom, co je k dispozici, a ukáže i variantu bez jejich použití.
Výhoda těchto směsí je v jejich jednoduchém použití. Směs bývá vyvážená a tudíž spolehlivá při dodržení návodu. Máme také jistotu, že se nálev nebo ovocná zavařenina nezkazí. Jejich použití je pohodlné, ale v dnešní době poněkud sporné vzhledem k obsahu chemických konzervantů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Přípravky pro ovocné zavařeniny
Většina z nich obsahuje želírovací přípravek (pektin), regulátor kyselosti (kyselina citrónová) a konzervant, jímž bývá kyselina sorbová. Mají různé názvy (Gelfix, Želírfix apod.) podle výrobce.
Jak zavařovat ovoce bez chemie
Čím méně cukru je nutné k ovoci přidat, tím více chemie přípravek obsahuje. Protože se snažíme chemii v domácích výrobcích vyhýbat, raději použijeme postup, který znaly už naše babičky, s přírodním konzervantem, jímž je především cukr. I pektin můžeme přímo vyrobit nebo využít ovoce, které je na pektin bohaté (angrešt, rybíz, jablka, kdoule). Kyseliny citrónové není potřeba se obávat, je součástí ovoce, jen k tomu méně kyselému (třešně, broskve, banány apod.) ji prostě přidáme v krystalické podobě.
Přípravky pro zavařování zeleniny
Většina z nich obsahuje sůl a směs koření, jimiž určuje základní chuť. Kromě toho je v některých rovnou namíchaný cukr nebo dia sladidlo pro vyváženou sladkokyselou chuť. Hlavně v nich ale najdeme konzervant kyselinu benzoovou. Přípravky mají různé názvy podle výrobců (Deko, Nova, Pikanta apod.), které se většinou liší jen použitou kombinací koření.
Jak zavařovat zeleninu bez chemie
Nejlepší konzervanty našich babiček, a sice sůl, cukr a ocet, i jejich vzájemná kombinace, spolehlivě fungují i dnes. Použití chemických přípravků je dokonce kontraproduktivní tam, kde potřebujeme využít bakterie přírodního kvašení (kysané zelí, kvašáky, Kimchi, pickles apod.). Chemie totiž brání správnému průběhu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Marmelády a džemy: Znáte i méně obvyklé kombinace s bylinkami či kořením?
Desatero rad na téma kompoty: Poradíme, jak sezónní ovoce nejlépe zavařit a uchovat
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma kysané zelí. Jak ho naložit a ochutit, jak dlouho zelí kvasí a jak ho používat
Komentáře