Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Konzervačních přípravků je na trhu mnoho druhů od různých výrobců. Někdy není lehké se v nich vyznat. Tento stručný přehled snad pomůže začátečníkům se základní orientací v tom, co je k dispozici, a ukáže i variantu bez jejich použití.

Výhoda těchto směsí je v jejich jednoduchém použití. Směs bývá vyvážená a tudíž spolehlivá při dodržení návodu. Máme také jistotu, že se nálev nebo ovocná zavařenina nezkazí. Jejich použití je pohodlné, ale v dnešní době poněkud sporné vzhledem k obsahu chemických konzervantů.

Přípravky pro ovocné zavařeniny

Většina z nich obsahuje želírovací přípravek (pektin), regulátor kyselosti (kyselina citrónová) a konzervant, jímž bývá kyselina sorbová. Mají různé názvy (Gelfix, Želírfix apod.) podle výrobce. 

Jak zavařovat ovoce bez chemie

Čím méně cukru je nutné k ovoci přidat, tím více chemie přípravek obsahuje. Protože se snažíme chemii v domácích výrobcích vyhýbat, raději použijeme postup, který znaly už naše babičky, s přírodním konzervantem, jímž je především cukr. I pektin můžeme přímo vyrobit nebo využít ovoce, které je na pektin bohaté (angrešt, rybíz, jablka, kdoule). Kyseliny citrónové není potřeba se obávat, je součástí ovoce, jen k tomu méně kyselému (třešně, broskve, banány apod.) ji prostě přidáme v krystalické podobě.

Přípravky pro zavařování zeleniny

Většina z nich obsahuje sůl a směs koření, jimiž určuje základní chuť. Kromě toho je v některých rovnou namíchaný cukr nebo dia sladidlo pro vyváženou sladkokyselou chuť. Hlavně v nich ale najdeme konzervant kyselinu benzoovou. Přípravky mají různé názvy podle výrobců (Deko, Nova, Pikanta apod.), které se většinou liší jen použitou kombinací koření.

Jak zavařovat zeleninu bez chemie

Nejlepší konzervanty našich babiček, a sice sůl, cukr a ocet, i jejich vzájemná kombinace, spolehlivě fungují i dnes. Použití chemických přípravků je dokonce kontraproduktivní tam, kde potřebujeme využít bakterie přírodního kvašení (kysané zelí, kvašáky, Kimchi, pickles apod.). Chemie totiž brání správnému průběhu.

Začátečníkům možná pomůže videorecept na "znojemské okurky", které se bez chemie zcela obejdou.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli