Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud potřebujeme zavařit jen několik sklenic s přebytky ze zahrady, je zbytečné rozehřívat troubu nebo hledat zavařovací hrnec. Na menší množství výborně poslouží mikrovlnná trouba.

Zavařování v elektrické troubě nebo myčce je výhodné, pokud potřebujeme zavařit naráz více sklenic, ale pokud se chystáme zavařovat jen malé množství, zvládneme to v mikrovlnné troubě - ať už se jedná o zeleninu, ovoce nebo ořechy.

Jak připravit sklenice

Připravíme si sklenice se šroubovacími víčky. Důležité je, aby byly sterilně čisté sklenice i víčka. Do důkladně vymytých sklenic (neutíráme, jen necháme vykapat) vložíme potravinu, zalijeme nálevem asi 1 cm pod okraj sklenice (potravina musí být ponořená), uzavřeme víčkem, ale nedotahujeme příliš těsně.

Jak zavařovat v mikrovlnce

Mikrovlnnou troubu nastavíme na maximální výkon. Na otáčecí talíř můžeme ještě umístit plochou misku, která případně zachytí vyteklou tekutinu. Na misku rozmístíme 1–4 sklenice (více se jich nevejde) tak, aby se nedotýkaly vzájemně ani stěn trouby.  „Vlníme“ podle velikosti sklenic a výkonu trouby.

Praktické příklady

Jednu sklenici měkkého ovoce stačí "vlnit" asi 3 minuty, tvrdší zelenina potřebuje asi 6 minut, ořechy jen 2 minuty (zavařují se nasucho bez nálevu). Od mikrovlnky neodcházíme a sledujeme, co se děje uvnitř. Pro přesnější odhad času můžete zkusit návod naší šikovné uživatelky.

Výhodou zavařování v mikrovlnce je rychlost a nevelká spotřeba energie. Nevýhodou je nesnadné odhadování správného času, ale praxí lze nedostatky vychytat.

Máte se zavařováním v mikrovlnné troubě také zkušenosti? Budeme rádi, když nám je napíšete do komentářů pod článkem.

Další zajímavou možností je zavařování v elektrické troubě.

 

Komentáře

Handi: nevadí, jen se nesmí moc utahovat. ;-)

JosefZeravicky: Jak je to s plechovými víčky zavařovacích sklenic při zavařování v mikrovlnce. Nevadí to ?

DOBRÝ DEN VŠEM PŘÍZNIVCÚM I VÁHAJÍCÍM POUŽÍVAT MIKROVLNKU.
Tohoto neocenitelného pomocníka používám od jeho začátků uvedení na našem trhu.
Své zkšenosti jsem předával ve vysílání ČR Bro v pořadu apetýt, až mně vyzvali na 3 půlhodinové přednášky v přímém vysílání. Po jeho zkončení mi dokonce jeden posluchač nechal zahrát jako obdiv co všechno jsem jim předvedl.
To co je v článku uvedeno, je jen malý odvar toho co já v mikrovlnce připravuju.
Třeba zavařování masa, sekané, polívek , dělám v mikrovlnce oškvarky , ranní snídani jako je škraka, volské oči v tenkém párku upraveném jako srdce, vařím povidla, marmelády, ohřívám polévky před jejich podání na stůl, griluju, peču chleba, rozrazuju a za 15 minut připravím bábovku pro nečekanou návštěvu, vařím brambory a další a další.
Má to ale svoje zásady, které zde v článku nejsou zmíněny, neb i mikrovlnka může odradit hned při prvním použití jak něco zavařit a a a a a .
Doma ve studeném sklepě máme přes sto různých polívek, víc jak 50 sklenic zavařeného masa a o ovoci ani nemluvím.
Proto se snažím udělat spolek přátel mikrovlnění někde na internetu, ale nemám tolik času vyzkoumat jak na to.
Zejména v této energetické svízeli je zavařováhí 3-5x levnější jak zavařování v hrnci a podobných udělátkách . (podle toho co se zavařuje.
TAK MI NAPIŠTE TADY A JÁ TO UDĚLÁM, A PAPK SI TAM MŮŽEME PŘEDÁVAT JAK NA TO.

,,toš teda tak,,

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky