5 způsobů, jak odstranit tuk z vývaru: Poradíme si s horkým i studeným vývarem
Všichni víme, že masový vývar je výživný - obsahuje mnoho tělu prospěšných látek, které zvlášť oceníme, když jsme nemocní. Někomu ale může vadit, že je vývar příliš tučný. My vám poradíme 5 způsobů, jak odstranit tuk z vývaru.
Nejlépe tuhne tuk u hovězího vývaru, naopak u drůbežího musíme tuk sbírat opatrněji, abychom ho sebrali co nejvíce v celku. Jak ale všichni víme, tuk je nositelem chuti a proto je dobré v polévce část tuku ponechat, víc si na ní pochutnáme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
5 způsobů, jak odstranit tuk z vývaru
Poradíme, jak odtučnit chladný, vlahý i horký vývar.
- Nejjednodušší způsob je nechat vývar vychladnout a následně děrovanou naběračkou sebrat tuhou vrstvu tuku. Tuk si můžeme uskladnit v lednici a namazat ho třeba na chleba nebo použít místo oleje na smažení.
- Pokud nemůžeme čekat, než vývar úplně vychladne, použijeme trik se sáčkem. Do většího sáčku přelijeme vývar (nesmí být horký). Tuk se usadí navrchu polévky. V ten moment ustříhneme roh sáčku a vývar necháme odtéct do hrnce. Jakmile nám v sáčku zůstane pouze tuková vrstva, dírku ucpeme.
- Použijeme kostky ledu. Ty hodíme do vlahého vývaru a jakmile se obalí tukem, tak je odstraníme. Postup podle potřeby opakujeme.
- Naběračkou roztočíme povrch polévky. Tuk se odstředivou silou dostane ke kraji hrnce, kde ho snadno sebereme.
- Použijeme papírové utěrky, které dáme na chvilku na hladinu vývaru. Utěrky tuk nasáknou. Postup dle potřeby opakujeme.
Napište nám, který z těchto postupů se vám osvědčil nejvíce. My pro inspiraci přidáváme ještě videorecept na přípravu kuřecího vývaru, který u nedělního oběda jistě přijde vhod.
Komentáře