Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak si dát zázvor do čaje? Oblíbený oddenek se štiplavou chutí používáme s mírou
Zdroj: Pixabay, Zuzyusa

Čerstvý zázvor si získal v našich domácnostech velkou popularitu a jeho použití je velmi jednoduché a rychlé. Oddenek zázvoru si můžeme běžně koupit a připravit z něj čaj, který je ceněný především v období viróz, tedy od podzimu až do jara.

Čerstvého zázvoru nekupujeme mnoho naráz, protože je lepší mít vždy čerstvý. Stačí jen malý kousek, který dobře zužitkujeme. Oddenek má typickou štiplavou chuť, která se uplatní v některých pikantních jídlech, hodí se především do vydatných a hustých polévek "gulášového" typu, masových jídel a do zeleninových omáček. Pokud máte rádi výrazné koření, určitě ho vyzkoušejte. Své místo má zázvor i v některých nápojích a v sladkých dobrotách i dezertech.

Jak si dát zázvor do čaje

Použití čerstvého zázvoru je snadné, přesto pro vás máme jedno doporučení. Dr. Pamplona-Roger ve své rozsáhlé Encyklopedii léčivých rostlin radí při použití zázvoru na přípravu nálevu k vnitřnímu použití: "V 0,5 litru vody vylouhujte 2 g oddenku. Po každém jídle vypijte jeden šálek. Tuto dávku nikdy nesmíte překročit."

  1. Koupený zázvor umyjte a oloupejte - stačí oloupat jen malý kousek, aby celý oddenek nevysychal. 
  2. Oloupanou část buď jemně nakrájejte nebo nastrouhejte, dejte do hrnku a zalijte horkou vodou. S množstvím zázvoru buďte opatrní, protože tato rostlina má velkou sílu. 
  3. Zázvor nechte asi deset minut louhovat a pak můžete začít popíjet.
  4. Kdo chce, může si čaj přichutit medem a citrónem.
  5. Tip: Pokud máte zázvoru více než v brzké době zvládnete spotřebovat, nakrájejte oloupaný oddenek na tenké plátky a uložte do mrazničky. Používejte podle potřeby na přípravu čaje nebo dochucování jídel.

Dr. Pamplona-Roger dále uvádí: "Zázvor obsahuje esenciální olej s několika terpenovými deriváty, díky kterým rostlina zlepšuje trávení a usnadňuje vylučování plynů ze střev. Rovněž vyvolává pocení a údajně, jak věří Indové, má afrodiziakální vlastnosti. Zázvor se doporučuje při tělesném vyčerpání, nechutenství, pocitech přesycenosti a při nadýmání."

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky