Jak si upéct domácí rohlíky. Vyzkoušejte recept na klasické české pečivo podle názorného videa
Domácí rohlíky, pěkně čerstvé a křupavé, to je dobrota. Připravují se z dobře vykynutého těsta. Důležité je jejich pěkné vytvarování, protože jíme i očima. Upečeme je krásně dozlatova a můžeme si pochutnávat.
Receptů na domácí rohlíky je v našem receptáři více. Každý si určitě najde ten "svůj". Pěkně vytvarované rohlíky můžeme před pečením posypat mákem, kmínem nebo třeba sezamovými semínky. Co třeba vyzkoušet úžasné rohlíky "jako dech", domácí rohlíky jako z pekárny nebo klasické křupavé domácí rohlíky podle následujících receptů.
Jak upéct klasické české rohlíky
Podle následujícího receptu připravíme rohlíky, které jsou vláčné, nadýchané a jemné. Prostě "česká klasika".
- Na omládek si připravíme 100 ml vlažné vody, 1 lžičku včelího medu (nebo sladěnky) 10 g droždí a 125 g hladké mouky.
- Na těsto dále potřebujeme 5 g cukru, 140 ml vody, 1,5 lžičky soli, 355 g hladké mouky a 25 g tuku (olej, případně margarín, ale Hera není vhodná).
- Smícháme v míse suroviny na omládek a necháme v zakryté míse 35-45 minut kynout. Zajímá vás, co je to omládek a jak se používá? Podívejte se do dalšího článku.
- Přidáme další suroviny, vypracujeme těsto a v teplém prostředí necháme dobře nakynout.
- Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na dílky a z nich vytvoříme rohlíky. Z uvedeného množství bude 12 menších nebo 8-10 větších rohlíků. S tvarováním rohlíků nám poradí názorné video.
- Rohlíky necháme na plechu dokynout, nejlépe ve vlhkém prostředí, aby jejich povrch neokoral. Na podložení se hodí pečicí papír nebo pečicí podložka k opakovanému použití.
- Pak je potřeme vodou a upečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 220-230 °C po dobu cca 10-13 minut.
- A víte, že domácí rohlíky mohou být dokonce lepší než od pekaře? Ještě více inspirace najdete v našem dalším článku.
Než se pustíme do pečení, můžeme si celý postup zopakovat podle názorného videa. Potom pro nás pečení bude ještě snadnější.
Zajímají vás další recepty na domácí pečivo, ať už housky nebo rohlíky? Podívejte se do našeho bohatého receptáře, určitě budete mít z čeho vybírat.
Komentáře